Opnieuw veel schade in Turkije en Syrië na aardbevingen

[ad_1]

Bij de aardbevingen maandagavond in Turkije en Syrië zijn opnieuw veel gebouwen beschadigd of zelfs ingestort. Dat zegt directeur van Dokters van de Wereld Nederland Jasper Kuipers, die in nauw contact staat met zijn collega’s in het getroffen gebied. “Er is opnieuw veel schade”, zegt Kuipers in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De nieuwe bevingen hadden een kracht van 6.4 en 5.8 op de schaal van Richter en werden gevoeld in Libanon, Israël en Egypte. Zeker drie mensen zijn om het leven gekomen. De nieuwe bevingen volgden op de bevingen met een kracht van 7.8 en 7.5 eerder deze maand die aan meer dan 46.000 mensen het leven kostten.

Inmiddels hebben zeker 1,7 miljoen mensen in Turkije geen dak meer boven hun hoofd. Er moeten minimaal 200.000 huizen worden bijgebouwd. De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zei gisteren dat Turkije in maart begint met de herstelwerkzaamheden en wederopbouw.

Erdoğan

Volgens Kuipers is dat vooral verkiezingstaal. “Dat Erdoğan dit zegt, is wel begrijpelijk. Het is verkiezingstijd in Turkije. Ook onder zijn bewind zijn er allerlei gebouwen neergezet die niet aardbevingsproof waren.”

In maart beginnen met de wederopbouw is onrealistisch, zegt Kuipers. Volgens hem is er nu eerst “een humanitaire fase” nodig. “We hebben de fase van de redding gehad en door de nieuwe bevingen liggen er opnieuw mensen onder het puin. Veel reddingsteams zijn ondertussen weg uit het gebied. Van wederopbouw is op dit moment geen sprake.”

‘Mensen sprongen uit raam’

Bij de nieuwe bevingen is ook het hoofdkantoor van Dokters van de Wereld in Zuid-Turkije ingestort. “Ook in Noord-Syrië zijn veel gebouwen ingestort”, zegt Kuipers. “Wat deze keer extra heftig is, is dat veel mensen getraumatiseerd zijn door de bevingen van twee weken geleden. Ik hoor van collega’s dat mensen in paniek uit het raam zijn gesprongen. Ook daarbij zijn veel mensen gewond geraakt.”

In de Turkse provincie Hatay, waar de nieuwe bevingen het sterkst werden gevoeld, wordt gezocht naar mensen die door de zware aardbeving maandagavond onder het puin bekneld zijn geraakt, zegt de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu. Hij spreekt van zoek- en reddingsacties in zeker drie gebouwen die zijn ingestort.

‘Hulp komt niet op gang’

Volgens Suat Delice, tolk in Turkije voor Stichting SIGNI zoekhonden, komt de hulp van de Turkse overheid maar niet op gang. “De coördinatie verloopt niet goed. Men kan het niet behappen. Naar buiten toe proberen ze te doen alsof ze het wel kunnen, maar dat is absoluut niet het geval”, vertelt hij.

“Er zijn dorpen en delen van steden waar al twee weken niemand is geweest. Mensen moeten de dag doorbrengen in de open lucht. Er is een tekort aan tenten en voedsel”, zegt Delice. “Mensen hebben niets meer, ze kunnen ook niet weg.”

Lees ook: 

Zorgen om psychische toestand aardbevingsslachtoffers na nieuwe bevingen

Door: Peter Visser[ad_2]

https://wnl.tv/2023/02/21/opnieuw-veel-schade-in-turkije-en-syrie-na-aardbevingen-van-wederopbouw-nu-geen-sprake/