Opnieuw grootschalige protesten in Israël tegen beperking van rechterlijke macht: wegen geblokkeerd, al 40 betogers opgepakt

[ad_1]

© REUTERS

In Israël zijn op verschillende plaatsen in het land grote betogingen aan de gang. Belangrijke wegen zijn geblokkeerd. Manifestanten uiten er hun ongenoegen over de goedkeuring van het parlement tijdens een eerste lezing van een omstreden wetsontwerp dat de bevoegdheid van het Hooggerechtshof beperkt. De politie grijpt fors in, in de voormiddag werden al meer dan veertig demonstranten opgepakt.

De Israëlische oproerpolitie heeft dinsdagvoormiddag al acties ondernomen, onder meer met een waterkanon, om wegen vrij te maken. Tegenstanders van het beleid van premier Benjamin Netanyahu hebben dinsdag uitgeroepen tot ‘Dag van Verzet’ en er worden in het hele land massale protesten verwacht. In de voormiddag zouden volgens lokale media al ruim veertig manifestanten zijn gearresteerd.

Een van de leiders van de protestbeweging, Roee Nueman, heeft volgens de krant Haaretz aangekondigd dat de demonstranten in de namiddag ook naar het vliegveld Ben Gurion bij Tel Aviv, de belangrijkste en drukste luchthaven van het land, te gaan om te betogen. De minister van Energie Yisrael Katz heeft woedend gereageerd en vraagt om de arrestatie van Nueman.

De rechts-religieuze regeringscoalitie van Netanyahu gaat, ondanks de vele protesten dit jaar, verder met de invoering van de wetgeving. De eerste voorstellen zijn begin dit jaar voorgesteld. Het is de bedoeling dat het Hooggerechtshof niet langer wetgeving van het parlement of acties van de regering onwettig kan verklaren of van tafel vegen. Israël heeft grondbeginselen van het recht vastgelegd, maar geen specifieke grondwet.

De opperrechters moeten volgens het nieuwe wetsvoorstel feitelijk ondergeschikt worden aan het parlement en de regering wil straks op eigen houtje rechters benoemen. Volgens Netanyahu bemoeien de magistraten zich onterecht en veel te vaak met politieke besluitvorming. In de nacht van maandag op dinsdag is het omstreden wetsontwerp in eerste lezing aangenomen door de Knesset, het parlement.

De tegenstanders van de nieuwe wetgeving menen dat Netanyahu en zijn coalitiepartners de democratie ondermijnen. Met de nieuwe regels wordt de regerende coalitie de baas van zowel de uitvoerende als de rechterlijke macht en dat zou volgens de betogers naar een dictatoriaal stelsel neigen.

© REUTERS

© AP

© AP

© AP

© AP

[ad_2]

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230711_93896001