Oorlog in Oekraïne versnelt processen bij Defensie

[ad_1]

De oorlog in Oekraïne heeft voor een herwaardering van het Defensieapparaat gezorgd. Waar eerst nog bezuinigd werd, wordt nu weer geïnvesteerd. Wapens worden besteld en de vraag naar nieuw talent is groot. Christophe van der Maat, staatssecretaris van Defensie, vindt de verwaarlozing ‘oud nieuws’ en ziet dat er het afgelopen jaar enorme stappen zijn gezet om de krijgsmacht weer op orde te krijgen.

“Onze mensen trekken alles uit de kast. Er wordt versneld munitie besteld, er worden vliegtuigen besteld en ga zo maar door,” aldus Van der Maat aan tafel bij Op1. Desondanks gaat niet alles even snel. De aanschaf van nieuwe onderzeeërs blijft maar op zich wachten, De staatssecretaris ziet dat anders: “In een jaar tijd hebben we zaken van nul naar honderd weten te trekken.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

Stabiele begroting

Van der Maat wijt de langzame processen ook aan de instabiele begroting. Doordat het jaar in jaar uit onzeker was wat Defensie kon besteden, werden grotere uitgaven op de langere baan geschoven. “Als we de zekerheid hebben van een stabiele begroting dan kunnen we ook tegen landen zoals Amerika zeggen: wij stappen op tijd in, maar dan gaat wel ons bedrijfsleven mee.”

Lees ook:

Nederlands reddingsteam USAR keert terug uit Turkije: ‘Veel leed en verdriet ervaren’

 

Door: Floortje van Gameren[ad_2]

https://wnl.tv/2023/02/13/oorlog-in-oekraine-versnelt-processen-bij-defensie-in-een-jaar-tijd-hebben-we-zaken-van-nul-naar-honderd-getrokken/