Ook voormalig D66-leider Pechtold kritisch op Pieter Omtzigt

[ad_1]

Voormalig D66-leider Alexander Pechtold denkt niet dat zelfstandig Kamerlid Pieter Omtzigt geschikt is als leider van een politieke partij. “Politiek is niet alleen vertellen waar de problemen zitten en de schuldigen zoeken uit het verleden, het is ook verantwoordelijkheid nemen”, zegt Pechtold maandag in het radioprogramma Sven op 1.

Pechtold schaart zich daarmee achter Henk Kamp. De VVD-mastodont zei vorige week in een radio-uitzending van WNL Haagse Lobby dat Omtzigt “al in een burn-out raakte door fractiewerk” en nooit regeringsverantwoordelijkheid heeft genomen. Het leidde tot een storm van kritiek. VVD-lijsttrekker voor de komende Tweede Kamerverkiezingen Dilan Yeşilgöz nam afstand van de woorden van Kamp.

“Ik zag vorige week dat oud-collega Henk Kamp uitspraken deed (over Omtzigt, red.) en dat iedereen over hem viel”, zegt Pechtold, die de ophef niet begrijpt. “Henk Kamp zei: Pieter Omtzigt is uitstekend in het aanwijzen waar problemen zitten, maar hij lost ze zelf niet op. Misschien dat Kamp het wat ongelukkig formuleerde, maar ik ben het voor een groot deel wel met hem eens.”

Luister deze uitzending nu terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder. 

Pechtold is voorstander van politiek die bezig is met “het vormgeven van de toekomst”, zegt hij. “Het hoort bij een democratie om te kijken naar dingen uit het verleden. Groningen, de toeslagenaffaire, slavernij, noem maar op. Maar we zwelgen de laatste tijd in slachtofferrollen, in ‘waar zijn dingen fout gegaan en wie is daar schuldig voor?’.”

“Neem nou de coronacrisis. Welk kabinet er ook had gezeten; er moesten keuzes worden gemaakt over avondklokken, over vaccinaties”, zegt Pechtold. “Wij wisten allemaal niet hoe lang dat ging duren. Laten we eens wat respect hebben voor mensen die in dat soort problematiek durven besluiten te nemen.”

Bovendien is Omtzigt ook zelf betrokken geweest bij verkeerde politieke besluitvorming, zegt de liberaal. “Het CDA waar Pieter Omzigt bij zat, was erbij toen de Belastingdienst in de problemen kwam. Ook hij wilde nooit meer Bulgarenfraude.” Pechtold denkt wel dat hij zijn woorden voorzichtig moet kiezen, omdat “de man een burn-out had”.

‘Eigen partij is niet nodig’

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november zijn de ogen vooral gericht op Omtzigt, die naar verwachting in de week van 21 augustus bekend maakt of hij met een eigen partij gaat meedoen. In de laatste peiling van I&O Research zou Omtzigt met een eigen partij op 46 zetels kunnen uitkomen.

Pechtold wil Omtzigt geen advies geven. “Ik zou zeggen: hij moet het zelf weten.” Maar “een eigen partij is niet nodig, denk ik”, zegt de huidig CBR-directeur vervolgens. “Sluit je aan bij een beweging. Er zijn heel veel functies in deze maatschappij waar je de rol die je nu vervult – en die waardeer ik ook voor een groot deel – ook kan vervullen. En dat is geen ‘functie elders’. Dat is niet mijn oproep”, aldus Pechtold.

Lees ook: 

Oud-minister Kamp: ‘Omtzigt is een degelijk Kamerlid, maar hij heeft nooit verantwoordelijkheid genomen’

Door: Peter Visser[ad_2]

https://wnl.tv/2023/08/14/ook-voormalig-d66-leider-alexander-pechtold-kritisch-op-pieter-omtzigt-politiek-is-niet-alleen-schuldigen-uit-verleden-zoeken/