‘Ook in de lucht meer samenwerking met de Duitsers’

[ad_1]

Luitenant-generaal buiten dienst Ton van Loon is positief over de intensivering van de Duits-Nederlandse samenwerking van defensie. “Dit is een belangrijk moment en signaal dat we afgeven. We kiezen echt bewust om nu volledig te gaan samenwerking met de Duitsers”, zei de voormalig topmilitair in het radioprogramma Sven Op 1 op NPO Radio 1. 

Van Loon kent de Duitse krijgsmacht als geen ander. Hij was commandant van het Eerste Duits-Nederlandse legerkorps in Münster, geeft tegenwoordig les aan verschillende universiteiten, aan de Duitse Krijgsschool en werkt voor de Duitse strategische denktank GIDS. “Ook zij kunnen veel leren van ons, Nederlanders.”

De generaal buiten dienst is dan ook te spreken over het feit dat de de 13e Lichte Brigade van de landmacht voortaan onder Duits commando valt. De samenwerking mag wat hem betreft nog verder worden uitgebreid. “Nu is het nog zo dat we niet met Duitse munitie mogen gaan schieten. Wat mij betreft gaan we dat uiteindelijk allemaal wel zo veel mogelijk doen. Hetzelfde spul. Volkomen uitwisselbaar”, aldus Van Loon.

Ook in de lucht

Daarbij moeten we dus volgens de voormalig commandant in Afghanistan en Kosovo ook naar de lucht kijken. “Het is opvallend dat Duitsland nu F35’s gaat kopen. Die hadden ze nog niet, wij wel. Je zou ook kunnen overwegen: we gaan die inkoop samen doen. Dan laten we Nederland de hele logistiek onder handen nemen, maar gaat er een Duitse piloot op vliegen. En andersom doe je het met de Eurofighters, waar zij veel meer ervaring mee hebben. Zo wissel je optimaal je kennis en kunde uit, en daar winnen we beiden mee.”

Lees ook:

Moeten Nederlandse nieuwsorganisaties nog wel journalisten naar Rusland sturen nu er weer een journalist is opgepakt?

Door: Floortje van Gameren[ad_2]

https://wnl.tv/2023/03/31/generaal-b-d-ton-van-loon-ook-in-de-lucht-meer-samenwerking-met-de-duitsers/