ontevreden spaarders kunnen overstappen naar andere bank

[ad_1]

Mensen die het er niet mee eens zijn dat hun bank ze niet zoveel spaarrente biedt, hebben al langer de mogelijkheid om over te stappen naar een andere bank. Daarop wees president Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) zondag in het tv-programma Buitenhof. Ze ging daarmee in op de ophef in Nederland over de relatief lage spaarrentes bij grote banken in Nederland.

“U kunt zeggen: als ik niet op een eerlijke manier gecompenseerd word dan ga ik naar de concurrent. En daar zijn er genoeg van”, verklaarde Lagarde in gesprek met presentator Twan Huys.

Hij confronteerde het centralebankhoofd met de zeer langzame toename van de spaarrentes bij grote banken in Nederland, terwijl bijvoorbeeld ING en ABN AMRO wel grote winsten maken en de ECB zijn rentetarieven sinds halverwege vorig jaar al met meerdere procentpunten heeft opgevoerd in de strijd tegen de inflatie. Lagarde benadrukte dat het aan klanten zelf is om hun relatie met hun bank te bepalen.

Minister Kaag

Ook gaf ze aan het goed te vinden dat minister van Financiën Sigrid Kaag onlangs banken heeft opgeroepen om hun spaarrentes meer te verhogen. In de ogen van Lagarde zou een dergelijke oproep wel meer bij de rol van Kaag passen, dan bij haar eigen rol als hoofd van de ECB.

“Ik bekijk het vanuit het oogpunt van financiële stabiliteit. We mogen er blij mee zijn dat de Europese banken de test van crises hebben doorstaan”, zei Lagarde ook. Ze wees erop dat enkele Amerikaanse banken en ook Credit Suisse eerder dit jaar wel gered moesten worden. Volgens de ECB-president staan “onze banken” er nog steeds goed voor. “Ze zijn niet zo winstgevend als grote Amerikaanse banken, maar ze zijn stabiel en dat is geruststellend.”

Inflatie is nog te hoog

In het interview herhaalde Lagarde verder dat de ECB nog niet klaar is met het verhogen van de rente in de eurozone. Daarvoor is de inflatie volgens haar nog te hoog.

Er is ook discussie over hoeveel de lonen omhoog kunnen. De vakbonden hanteren de laatste tijd hoge looneisen om te zorgen dat werknemers worden gecompenseerd voor de sterke toename van de prijzen in bijvoorbeeld de supermarkt. Ze wijzen erop dat veel bedrijven grote winsten maken. Lagarde snapt de opstelling van de bonden, maar legde uit dat bedrijven ook moeten kijken hoe ze met stijgende kosten omgaan en hoe ze een deel van hun marges wel of niet inzetten. “Het is aan de sociale partners om tot een overeenkomst te komen. Maar iedereen moet z’n steentje bijdragen. Niet alleen de consumenten, niet alleen de werknemers.”

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

*” geeft vereiste velden aan


 

Lees ook:

Sterrenrestaurant De Librije bestaat dertig jaar: ‘Er kwam een moment dat het wel héél zwaar was’

Door: Redactie[ad_2]

https://wnl.tv/2023/05/21/lagarde-ontevreden-spaarders-kunnen-overstappen-naar-andere-bank/