[ad_1]
Carlo Lautenslager, documentexpert en teamleider van het landelijk vaartuigenteam van de politie – ziet steeds meer ‘fantasie’ documenten voorbijkomen op het water. “Er zijn mensen die vaarbewijzen kopen die vals zijn, maar er zijn ook mensen die een vaarbewijs kopen bij een instantie die examens afnemen en die pretenderen dat het een goed vaarbewijs is”, vertelt hij in Het Misdaadbureau op NPO Radio 1.
In Nederland zijn er verschillende instanties waar je examen kunt doen om je vaarbewijs te halen. Lautenslager vertelt dat veel van die instanties buitenlands zijn, waardoor er ook een andere wetgeving is. In totaal zijn er in ons land ongeveer 125 goedgekeurde documenten die je kan tonen als vaarbewijs. Om daaruit te zien welke een ‘fantasie’ document is, kan nogal ingewikkeld zijn.
Hij vertelt: “Je moet behoorlijk thuis zijn in de materie om te weten wat goed is ja, of nee.” Volgens hem komt de politie een heel eind, maar hangen ze soms ook bij hem aan de lijn als iets onbekend is.
Vaarbewijs kopen
Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel nam de proef op de som en zocht naar zo’n ‘fantasie’ vaarbewijs. “Je hebt websites waarop gepretendeerd wordt dat je zo’n vaarbewijs kunt kopen. Maar ook op Telegram wordt het aangeboden. Je moet dan een paar honderd euro betalen.”
Ze zocht contact met twee verschillende aanbieders. Een van hen vroeg haar om een foto van haar identiteitsbewijs te sturen. Haar gegevens zouden dan in het systeem van het CBR worden gezet, waarna ze een mail zou krijgen en geslaagd zou zijn voor haar examen. Het betalen hiervan moest via Bitcoins, of ze moest cryptovouchers kopen. Ondanks dat duidelijk is dat je hiermee je geld kwijtraakt, zijn er genoeg manieren om aan zo’n ‘fantasie’ document te komen.
Tekst gaat verder onder tweet.
Teamleider van het landelijk vaartuigenteam van de politie Carlo Lautenslager hoopt dat fantasie documenten kunnen worden afgepakt. “Watersporters varen in de avonduren, dan is verificatie moeilijk. Dan wil het nog wel eens dat iemand gelooft wordt dat het document goed is.” #WNL pic.twitter.com/kmnI08MZkE
— Het Misdaadbureau (@WNLMisdaad) August 11, 2023
‘Zou nog wel eens echt kunnen zijn’
Als het aan Lautenslager ligt zouden alle ‘fantasie’ documenten moeten worden afgepakt. “Zeker als je een collega treft die niet al die 125 dingen kent, en het blinkt en glimt mooi, dan zou het nog wel eens echt kunnen zijn”, vertelt hij.
Lautenslager stelt dat watersporters voornamelijk op het water zijn in het weekend of in de avonduren, waardoor de verificatie lastiger wordt. “Dan wil het nog wel eens mogelijk zijn dat iemand geloofd wordt dat het document goed is. Dan blijkt achteraf dat het niet goed is, maar de man of vrouw is weg. De bedoeling is dat die dingen gewoon afgenomen worden. Dan beslist de rechter wat ermee gebeurd.”
‘Bij ons gaan ze gewoon mee’
René Bultstra van de waterpolitie in Amsterdam heeft nog nooit iemand opgepakt met een ‘fantasie’ document, maar “we zijn niet zo goedgelovig”, vertelt hij. “Bij ons gaan ze gewoon mee en dan zoeken we het later wel uit.”
Misdaadlijn
Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!
Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.
Scan de QR-code om het nummer op te slaan:
Door: Manon Immerzeel