‘Onderzoek naar borstkanker moet minder pijnlijk’

[ad_1]

Er moet een serieus alternatief komen voor mammografie, de vaak pijnlijke manier van onderzoek om borstkanker op te sporen. Dat vindt Muriel van der Draai, die een burgerinitiatief is gestart. Vandaag mag ze de Tweede Kamer toespreken. “Ik pleit ervoor dat er naast de mammografietechniek een ander soort screening komt”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Vrouwen tussen de 50 en 75 jaar worden doorgaans iedere twee jaar uitgenodigd voor een mammografie, waarmee borstkanker in een vroeg stadium kan worden ontdekt. Maar voor veel vrouwen is dat een ongemakkelijk en pijnlijk proces. De ouderwetse mammografietechniek leidt tot pijnlijke blauwe plekken, waar vrouwen wekenlang last van kunnen hebben.

Van der Draai vreest dat veel vrouwen het onderzoek daarom links laten liggen. En daarvoor is het onderzoek te belangrijk, beklemtoont ze. In Nederland wordt één op de zeven vrouwen gediagnostiseerd met borstkanker. Inmiddels hebben ruim 100.000 mensen de petitie ondertekend.

“Er zijn alternatieven die nog onvoldoende geschikt zijn voor de grootschaligheid van bevolkingsonderzoek”, zegt Van der Draai. Ze wil daarom dat er meer onderzoek wordt gedaan naar alternatieve onderzoeksmethodes.

‘Ook wij willen alternatieven’

“Ook willen wij graag dat er onderzoek wordt gedaan naar alternatieven, zeker voor de vrouwen waarbij het echt heel pijnlijk is”, reageert radioloog Carla Meeuwis. “Wij vinden het heel zonde als we vrouwen niet het borstonderzoek kunnen aanbieden omdat ze angstig zijn”, zegt ze.

Maar, benadrukt ze, op dit moment is de mammografietechniek nog de beste onderzoeksmethode. “Dit soort kleine afwijkingen waar we met mammografie heel snel bij kunnen zijn, kunnen we niet met al die andere methodes opsporen.”

‘Er is geld nodig’

Radio-dj op NPO Radio 2 Wouter van der Goes besteedt deze week op zijn zender aandacht aan kankeronderzoek. “Onderzoek is heel belangrijk. Wij ondersteunen de collecteweek van KWF”, vertelt hij in Goedemorgen Nederland. “Je hoort dat mammografie heel pijnlijk is, maar wel de meest volledige manier van onderzoek. Je wil dat dat beter wordt. Dat moet je blijven ontwikkelen en daar is geld voor nodig.”

Hij hoort veel heftige verhalen van (ex-)kankerpatiënten. “Als het over kanker gaat, is het per definitie heftig. Ook mensen die vertellen dat ze het hebben gehad en beter zijn geworden, hebben er vaak mentaal iets aan overgehouden.” Hij roept mensen op kankeronderzoek te steunen. “Dit is een intenste week, maar wel een heel belangrijke.”

Lees ook: 

Ook volgend jaar forse stijging zorgpremies: ‘Gaat belangrijk onderwerp worden in formatie’

Door: Peter Visser



[ad_2]

https://wnl.tv/2023/09/07/burgerinitiatief-onderzoek-naar-borstkanker-moet-minder-pijnlijk/