Ondernemers en wetenschappers alarmeren over ChatGPT

[ad_1]

Bekende ondernemers en wetenschappers in Amerika hebben een open brief geschreven aan techbedrijven en de overheid om te waarschuwen voor computersystemen als ChatGPT. Ze zijn bang dat de slimme computerrobots zo slim worden dat zelfs de makers het niet meer kunnen begrijpen, voorspellen of controle kunnen houden. 

ChatGPT en soortgelijke computersystemen zijn ontzettend populair en kunnen in een mum van tijd bijvoorbeeld een werkstuk schrijven. De Amerikaanse ondernemers en wetenschappers vinden dat er voor een half jaar een stop moet komen op het uitbrengen van dit soort systemen, zodat er even goed nagedacht kan worden over welke regels er moeten zijn en hoe er beter toezicht kan zijn.

‘Techniek kan ook ontzettend veel brengen’

Volgens Silvio Erkens, Tweede Kamerlid namens de VVD, is beter toezicht een goed idee, maar hij denkt er naar eigen zeggen ook ‘realistisch’ over na. “Heel veel landen in de wereld zijn bezig met deze techniek. Als wij als het Westen die systemen reguleren tot een punt dat het niet meer verder ontwikkelt, dan betekent dat niet dat het in China ook gebeurt.” De VVD’er stelt dat het voor hem belangrijk is hoe de risico’s kunnen worden verminderd, maar hoe je er ook de voordelen uit kunt halen. “De techniek kan ook ontzettend veel brengen”, vertelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het klinkt wellicht wat eng, computersystemen die ons in de toekomst kunnen ondernemen. Hoe denken ze erover in Den Haag? “Ze zijn er steeds meer mee bezig. Ik merk dat ze heel erg bezig zijn met de voordelen die ze eruit kunnen halen, maar ze kijken ook naar de gevaren die erbij komen kijken. Daar moet je een balans in zien te vinden”,  vertelt politiek verslaggever van Omroep WNL Tessa van Viegen.

Lees meer:

ChatGPT blijkt sterke politieke voorkeur te hebben

Door: Manon Immerzeel[ad_2]

https://wnl.tv/2023/03/29/amerikaanse-ondernemers-en-wetenschappers-schrijven-brief-om-te-waarschuwen-voor-systemen-als-chatgpt/