Ondernemend Nederland lobbyt in Brussel: ‘Belangen duidelijk maken’

[ad_1]

Nederlandse ondernemers brengen bezoek aan Brussel om hun plannen aan de Europese politieke hoofdstad te tonen. Volgens voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof een belangrijk bezoek om aan de EU duidelijk te maken waar Nederlandse ondernemers naar op zoek zijn.

Achter de schermen in Brussel wordt de toekomst van ondernemend Nederland besproken met belangrijke vertegenwoordigers. “Wij willen de belangen van mkb-ondernemers uit Nederland duidelijk maken aan Brussel”, vertelt Vonhof bij Goedemorgen Nederland. “Dus gaan wij langs bij verschillende Europese instituties voor wat goed is voor mkb-ondernemers en wat Europa ze kan brengen.”

Problemen voor grenswerkers

Vonhof wordt in Brussel vergezeld voor Martijn van Helvert, voorzitter van MKB-Limburg. Hij merkt dat er in zijn regio veel problemen zijn voor grenswerkers. Dat zijn mensen die bijvoorbeeld in Nederland wonen, maar in België of Duitsland werken. “Zij hebben grote problemen bij het betalen van belastingen en sociale zekerheid”, zegt Van Helvert.

Daar hoopt de Limburger in Brussel een oplossing voor te vinden. “Ministers en staatssecretarissen willen er wel aan meewerken, maar hebben een duwtje in de rug vanuit Europa nodig.”

‘Brussel hangt van lobbyisten aan elkaar’

Politiek commentator bij De Telegraaf Wouter de Winther zegt dat Nederlandse ondernemers deze stap wel moeten zetten. “Brussel hangt van lobbyisten aan elkaar. Je kunt er principieel tegen zijn en hopen dat verschillende politici zelf tot inzichten komen, maar de ervaring leert dat je er garen bij kunt spinnen als lobbyist als jij contacten legt met politici.”

Gertjan van Schoonhoven, journalist bij EW Magazine, vindt het ook verstandig als ondernemend Nederland zich laat zien in Brussel. “Er komt waanzinnig veel beleid uit Brussel waar het bedrijfsleven in Nederland last van heeft. De grap in Brussel is altijd dat je te laat of te vroeg bent. De kunst is dus om op tijd te zijn met een lobby.”

Lees ook: 

Bedrijven kunnen hoge kosten niet meer doorberekenen: ‘Winstmarges staan onder druk’

Door: Vick ten Wolde[ad_2]

https://wnl.tv/2023/02/28/ondernemend-nederland-lobbyt-in-brussel-onze-belangen-duidelijk-maken/