Om deze reden is het verstandig je telefoon nooit volledig op te laden

[ad_1]

Waarom het beter is de batterij  van je telefoon niet volledig op te laden

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: met de lithium-ion (Li-ion) batterijen die tegenwoordig in bijna alle smartphones zitten is het niet per sé verstandig om de batterij steeds helemaal leeg te laten lopen, maar ook niet volledig op te laden. Hoe zit dat? 

Li-ion batterijen hebben een beperkt aantal laad- en ontlaadcycli voordat hun prestaties beginnen af te nemen. Door de batterij niet helemaal volledig op te laden tot 100% of helemaal leeg te laten lopen tot 0%, worden de laad- en ontlaadcycli niet volledig gebruikt, waardoor de levensduur van de batterij wordt verlengd. Door de batterij in een gematigd bereik te houden, behoudt deze zijn capaciteit beter. Dit betekent dat de batterij na verloop van tijd minder snel zal afnemen in vermogen en gebruikstijd.

Daarnaast kan je telefoon overladen raken als deze continu aan de lader ligt. Overladen kan de batterij belasten en de levensduur ervan verminderen. Maar het tegenovergestelde is ook niet handig. Het volledig laten leeglopen van de batterij tot 0% kan ook schadelijk zijn voor Li-ion batterijen. Dit kan leiden tot zogenaamde diepe ontlading, wat kan leiden tot schade aan de batterijcellen.

Tips voor het opladen van je telefoonbatterij 

Je kunt natuurlijk niet iedere keer als je telefoon aan de lader ligt er naast gaan zitten en precies bijhouden tot welk percentage de batterij al geladen is. Toch is het verstandig om een oogje in het zeil te houden en je telefoon niet voordat je gaat slapen aan de lader te leggen. Hieronder nog een aantal tips als je zolang mogelijk van je batterij gebruik wilt maken. 

Laad je telefoon op voordat hij helemaal leeg is

In tegenstelling tot oudere batterijtechnologieën hebben Li-ion batterijen geen ‘geheugeneffect’, wat betekent dat je je telefoon niet helemaal hoeft leeg te laten lopen voordat je hem oplaadt. In feite is het beter om je telefoon op te laden voordat hij volledig leeg is.

Vermijd 100% opladen als je de telefoon lang aan de lader laat

Het is niet nodig om je telefoon constant op 100% opgeladen te houden, vooral als je hem lang aan de lader laat zitten. Als je je telefoonbatterij in een optimaal bereik wilt houden, probeer dan het laadniveau tussen 20% en 80% te houden. Dit helpt om de levensduur van de batterij te verlengen.

Vermijd extreme temperaturen

Blootstelling aan extreme hitte of kou kan de batterijprestaties negatief beïnvloeden. Probeer je telefoon op te laden en te gebruiken bij gematigde temperaturen. En leg hem bijvoorbeeld ook niet in de volle zon op het strand. Dit vindt de batterij niet leuk. 

Gebruik de originele oplader

Gebruik indien mogelijk de originele oplader die bij je telefoon is geleverd. Andere opladers kunnen mogelijk niet optimaal zijn afgestemd op je telefoonbatterij en kunnen de laadsnelheid en prestaties beïnvloeden.

Vermijd snel opladen als het niet nodig is

Snel opladen kan handig zijn als je snel wat extra batterijvermogen nodig hebt, maar als je de tijd hebt, is langzaam opladen vaak beter voor de batterij.

Onthoud dat de batterijprestaties na verloop van tijd sowieso zullen afnemen, ongeacht hoe je de telefoon oplaadt. Dit is een natuurlijk kenmerk van lithium-ion batterijen. Het belangrijkste is om je telefoonbatterij op een verstandige manier te gebruiken. Door regelmatig te proberen de batterij in het aanbevolen bereik te houden, kun je de levensduur en prestaties van de batterij optimaliseren.

[ad_2]

https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/eigen-huis-tuin/artikel/5399563/om-deze-reden-het-verstandig-je-telefoon-nooit-volledig