OM beschouwt stiekem afdoen condoom tijdens seks als verkrachting

[ad_1]

Het Openbaar Ministerie eist celstraffen van twaalf maanden, waarvan respectievelijk vier en zes maanden voorwaardelijk, tegen twee mannen die tijdens de seks tegen de afspraken in geen condoom hadden gebruikt. Het OM beschouwt het stiekem afdoen van het condoom als verkrachting. Het is een vorm van gedwongen onveilige seks, aldus de officier van justitie dinsdag in de rechtbank in Dordrecht.

In het eerste strafproces stond de 28-jarige Khaldoun K. uit Rotterdam terecht. Hij zou in augustus 2021 met het slachtoffer bij hem thuis hebben afgesproken. Ze hadden elkaar leren kennen via een datingsite.

Tijdens de afspraak hadden ze seks met wederzijdse instemming, onder voorwaarde dat hij een condoom zou gebruiken. Aanvankelijk stemde hij daarin toe. Toen ze lepeltje-lepeltje lagen zou hij het voorbehoedmiddel ongemerkt hebben afgedaan. De verdachte ontkent dit.

Het slachtoffer liet haar advocaat een verklaring voorlezen: “Ik ben het zat dat veel mannen denken alles te kunnen maken”, zei ze. “Er moet meer aandacht besteed worden aan het aangeven van elkaars grenzen. Victim blaming moet gestopt worden. Stealthing komt veel te vaak voor. Hier moet wat aan gedaan worden. Daders beseffen niet wat voor enorme schade ze aanrichten.”

Seksspeeltjes

In de tweede zaak stond de 26-jarige Rotterdammer Ruben R. terecht en eiste het OM bovendien een contactverbod. Hij betuigde spijt. Hij zei het tweede condoom, waar hij op eigen initiatief om had gevraagd voor de anale seks, na het voorspel te zijn “vergeten”. Hij zou namelijk erg onder de indruk zijn geraakt van haar seksspeeltjes. “Ik vind het heel erg dat dit haar is overkomen”, zei R. in tranen. Van stiekem gedrag was geen sprake en hij probeert zijn gedrag niet goed te praten, aldus zijn raadsvrouw, die de strafeis te fors vond. “De eis is hoog, maar het gaat ook om een ernstige normschending”, reageerde de officier.

Stealthing is geen apart delict in het wetboek van strafrecht. Mocht verkrachting niet bewezen worden, vraagt het OM de verdachten te veroordelen voor dwang, omdat ze het slachtoffer zouden hebben gedwongen “te dulden onbeschermde seks met hem te hebben”. De officier: “Het is aan de rechtbank of hier sprake is van verkrachting of dwang of geen van beide.”

Vrouwenrechten

“De rechtsstaat loopt beschamend achter op het gebied van vrouwenrechten”, aldus het slachtoffer van R. De officier was het daarmee eens: “Ik hoop met deze zaken de achterstand in te kunnen lopen.”

De rechtbank in Dordrecht doet in beide zaken op 14 maart uitspraak.

Lees ook: 

Wet seksuele misdrijven op de schop: ‘Slachtoffers van zedendelicten nog beter beschermen’

Door: Redactie[ad_2]

https://wnl.tv/2023/02/28/om-beschouwt-stiekem-afdoen-condoom-tijdens-seks-als-verkrachting/