[ad_1]
Olga (40) eet al zo lang als ze zich kan herinneren ’s avonds wat chocolade, geen hele repen of zakken, maar wel een paar blokjes. Dan weer puur, dan weer melk, dan weer met hazelnoot. “Het is een vast avondritueel: een kopje thee en chocolade. Ik mis het ook enorm als ik het niet in huis haal en ben dan zelfs bereid om in de avond nog naar de supermarkt te lopen om chocolade te halen. Ik krijg hier wel eens kritiek op, vooral van mijn vriendin.”
“Ik ben niet te dik maar overgewicht zit wel in mijn familie, dus ik vrees wel dat ik er aanleg voor heb. Ik vraag me regelmatig af: hoe slecht is dit ritueel eigenlijk? En – mocht het me toch lukken om met deze gewoonte te stoppen – zou ik dan ook echt verschil merken in gewicht?”
Diëtist en dieetpsycholoog Eveline van de Waterlaat vindt het fantastisch dat Olga echt voor haar ‘chololademomentje’ gaat zitten, met aandacht eet én geniet van wat ze eet. “Deze reactie had ze wellicht niet verwacht dus ik zal uitleggen waarom ik dit zeg. Mogelijk is het feit dat ze met aandacht van haar chocolade geniet, een van de redenen waarom ze zo goed maat kan houden. Hierdoor voel je namelijk sneller aan wanneer je voldoende hebt gegeten, geniet je meer en maak je bewustere keuzes waardoor je minder snel geneigd bent tot overeten.”
Oftewel, zegt Van de Waterlaat, Olga gebruikt haar lichaam niet als vuilnisbak waar je alleen maar rommel ingooit. “Ze kiest daarentegen dagelijks bewust voor een paar dingen waar ze écht van geniet. En dat kan ik alleen maar toejuichen.”
De dieetpsycholoog zou – wellicht tegen de verwachtingen in – Olga willen adviseren om gewoon door te gaan met het eten van een paar blokjes chocolade per dag, omdat volgens haar genieten van eten heel belangrijk is als je op een gezonde manier wilt omgaan met eten. “Ik zie heel veel vrouwen die het ene dieet na het andere volgen en daardoor heel veel voedingsmiddelen als ‘slecht’ of ‘verboden’ zijn gaan labelen.”
Verboden = aantrekkelijk
“Maar die labels maken deze voedingsmiddelen alleen maar aantrekkelijker. Met als gevolg? Je gaat ze juist eten, maar er niet van genieten en je vervolgens enorm schuldig voelen over je ‘uitglijders’. Vervolgens ga je hierdoor op zoek naar iets wat je op korte termijn opvrolijkt en grijp je snel wéér naar iets lekkers. In die zin zijn wij volwassenen net kinderen: wanneer iets wordt verboden, wordt het alleen maar aantrekkelijker.”
Maar zou Olga wel het verschil zien op de weegschaal als ze zou stoppen met dagelijks chocolade eten? Van de Waterlaat: “Als Olga de chocolade zou laten liggen, dan zou dat theoretisch invloed moeten hebben op haar gewicht. Maar de kans is groot dat ze de chocolade dan gaat vervangen door iets wat minder voldoening geeft, waardoor ze dus blijft zoeken naar iets lekkers.”
In de praktijk ziet de dieetpsycholoog namelijk dat veel mensen in eerste instantie ‘gezondere’ alternatieven gaan eten, om vervolgens toch weer uit te komen op waar ze eigenlijk zin in hadden, zoals in Olga’s geval: chocolade. “Hierdoor zou je zelfs kunnen aankomen in plaats van afvallen.”
Geen schuldgevoel laten aanpraten
Waar het volgens Van de Waterlaat uiteindelijk om gaat is de balans in je hele voedingspatroon. “Eet je de hele dag gezond en neem je ’s avonds een paar blokjes chocolade dan kan dat dus prima. Of ben je degene die de hele dag door al (onbewust) snoept, doordat je bijvoorbeeld regelmatig jam, vruchtenhagel of chocoladepasta op je brood eet? Of iemand die gedurende de dag zogenaamd gezonde fruitbiscuitjes eet, suiker in je koffie of thee doet en veel frisdrank drinkt? Kijk daar eens goed naar. Meestal kun je een paar dingen van deze dingen veel makkelijker vervangen of weglaten dan een bewust genietmomentje met chocolade. Probeer dit eens een paar dagen en laat je vooral geen schuldgevoel aanpraten over die paar chocoladeblokjes. Je kunt juist trots zijn op jezelf.”
En nog een laatste tip voor de chocoladeliefhebber: “Het voordeel van pure chocolade vergeleken met melkchocolade en witte chocolade: puur heeft zoveel smaak, dat het makkelijker is om er een klein beetje van te eten.”
Rubriek: Asking for a friend
In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek snel verschijnen.