Nog steeds problemen bij inloggen met DigiD, oplossing lijkt in zicht | Tech

[ad_1]


Het DigiD-inlogsysteem van de overheid heeft donderdag nog steeds problemen. Dat komt doordat veel mensen tegelijk willen inloggen bij de Belastingdienst. De beheerder van het systeem verwacht dat de problemen in de loop van donderdagmiddag zullen afnemen.

DigiD-beheerder Logius bevestigt dat er donderdag nog steeds inlogproblemen zijn. Dat komt doordat het van tijd tot tijd te druk is voor de systemen achter het inlogsysteem. De Belastingdienst adviseert op Twitter om het bij problemen later nog een keer te proberen.

Logius heeft de capaciteit van het inlogsysteem woensdag al uitgebreid. Toen kon het systeem 400.000 inlogverzoeken per uur verwerken. “Verder opschalen had als risico dat DigiD helemaal plat zou kunnen gaan”, zegt een woordvoerder van Logius.

In de nacht van woensdag op donderdag heeft de beheerder technische aanpassingen doorgevoerd. “Daardoor kunnen we de capaciteit vandaag nog verder uitbreiden en kunnen in de loop van de dag nog meer mensen tegelijk inloggen.” Dat moet er volgens Logius voor zorgen dat de problemen in de loop van de dag afnemen.

Woensdag werd er drie keer zo vaak ingelogd met DigiD als op 1 maart vorig jaar. Dat komt volgens Logius vooral door de invoering van tweestaps­ve­ri­fi­ca­tie in de DigiD-app. Met die beveiligingsmaatregel vinden twee identiteitscontroles plaats. Eerder ging het maar om één identiteitscontrole.

De Belastingdienst zei woensdagavond dat het op de eerste dag nog niet drukker was dan vorig jaar. “Uit de aantallen ingediende aangiften blijkt niet dat er meer mensen sneller aangifte doen dan vorig jaar”, zegt een woordvoerder van de Belastingdienst. In de loop van woensdagmiddag had de fiscus 300.000 aangiften ontvangen.

[ad_2]

https://www.nu.nl/tech/6253557/nog-steeds-problemen-bij-inloggen-met-digid-oplossing-lijkt-in-zicht.html