[ad_1]
Zelf was Nina een stuk ouder toen ze voor het eerst menstrueerde, dus ze zag dit niet aankomen bij haar dochter. “Op vakantie was het ineens toch raak bij Mirthe. Nu school weer begint, schaamt ze zich ervoor, omdat haar vriendinnetjes allemaal nog niet menstrueren. Ze ziet op tegen de gymles als ze ongesteld is en het verwisselen van het maandverband op school. Hoe kan ik haar helpen en haar schaamte wegnemen?”
Iets vervelends is simpelweg vervelend, zegt Dave Niks van De Familiepsycholoog: “Je moet het niet erger maken dan het is, maar je kunt zeker eerlijk aangeven dat dit inderdaad niet ‘leuk’ is voor haar. Veel ouders willen alles gladstrijken, maar het is beter om erkenning te geven aan waar je kind mee worstelt. Zeg dus niet bagatelliserend dat het ‘allemaal wel meevalt en slechts één keer per maand is’. Je hoeft geen verhaal te bedenken om je kind te sussen.”
“Wat je wél kunt doen nadat je erkenning hebt gegeven aan haar rotgevoel, is het positieve benadrukken. Zeg dat ze nu een jonge vrouw aan het worden is, en dat dit ook iets heel moois is.”
Wat ook kan helpen om de schaamte te verminderen, is om hier even over te praten met de leerkracht van je dochter, tipt Niks. “Leg onder vier ogen uit waar je kind mee zit. Wellicht kan de puberteit in de klas als thema worden behandeld en daarin ook menstruatie aan bod komen – uiteraard zonder jouw dochter hierin naar voren te schuiven. Hiermee maak je ongesteld zijn niet leuk, maar wel bespreekbaar.”
“Het zou zomaar kunnen dat jouw kind helemaal niet de eerste en enige in de klas is die al menstrueert, maar dat de andere meisjes zich hier ook voor schamen. En misschien is ze wel de eerste, maar kan ze hierin een voorbeeld zijn voor haar vriendinnen als die aan de beurt zijn.”
Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op ‘Volgen’.