Nieuwe maatregelen Van der Burg ‘verdrietig en onheilspellend’

[ad_1]

Het kabinet kan het niet eens worden over de invulling van de spreidingswet, melden Haagse bronnen aan Nieuwsuur. De nieuwe maatregelen die staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) heeft aangekondigd om buitenslapers bij Ter Apel te voorkomen noemt politiek commentator bij De Telegraaf Wouter de Winther “verdrietig en onheilspellend”.

Om de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel te verlagen, en om een zelfde doemscenario te voorkomen als vorig jaar toen asielzoekers buiten moesten slapen, heeft staatssecretaris Eric van der Burg nieuwe maatregelen aangekondigd. Zo roept de bewindsman gemeenten op geen eisen meer te stellen aan wie zij willen opvangen. “Haal de beperkingen weg, want daardoor hebben wij soms lege plekken”, zei Van der Burg.

Ook worden er meer medewerkers beschikbaar gesteld om asielzoekers te identificeren, zijn er extra locaties aangewezen waar asielzoekers naartoe kunnen als het aanmeldcentrum vol is en kunnen statushouders in het uiterste geval opgevangen worden in hotels.

‘Verdrietig en onheilspellend’

“Verdrietig en onheilspellend”, noemt De Winther bij Goedemorgen Nederland de noodmaatregelen van Van der Burg. Omdat het kabinet en de staatssecretaris volgens De Winther de bui zien hangen en zij kennelijk aanwijzingen hebben dat het deze zomer opnieuw uit de hand kan lopen in Ter Apel. “Het water staat het kabinet hoog aan de lippen. Het is dweilen met de kraan open dat men er niet in slaagt om iets aan de instroom te doen, ondanks de beloftes die zijn gedaan.”

Voor wat hoort wat, vindt ook Van der Burg. In ruil voor het schrappen van de opvangeis zegt de bewindsman zich hard te maken om deals buiten Europa te sluiten om de migratie in te perken. “Dat wordt al heel lang beloofd en komt ook niet van de grond”, reageert De Winther. “Bovendien heeft dat een hele lange adem. Op korte termijn geeft dit weinig soelaas, terwijl je als kabinet op korte termijn juist wél besluiten kan nemen.” Maar daar wil Van der Burg het liever niet over hebben, “omdat hij daar de handen in de coalitie niet voor op elkaar krijgt”.

De Winther concludeert dat gesprekken over de spreidingswet vast lopen. Ondanks dat de coalitiepartijen een deal hadden over de mogelijkheid gemeenten te dwingen asielzoekers op te vangen. “Maar de daadwerkelijke wettelijke uitwerking daarvan stuit op vraagtekens, verzet en zorgen. In ieder geval bij de VVD.” Daarnaast heeft D66 ook nog het een en ander aan te merken op de uitwerking van het voorstel, stelt De Winther. “Kortom: voor iets wat al zo lang in de pijpleiding zit, vind ik het wonderlijk dat je vlak voor de deadline tot de conclusie komt dat het nog niet voldragen is.”

Rondetafelgesprek gaat niet door

De uitwerking van de spreidingswet om asielzoekers eerlijk over het land te verdelen zou woensdag naar de Tweede Kamer worden gestuurd. Dit is echter niet gelukt. De VVD lijkt hierin dwars te liggen, omdat de liberalen het oneens zijn over de manier waarop gemeenten de wet moeten uitvoeren.

Vanwege die onenigheid gaat het rondetafelgesprek over de spreidingswet niet door, dat voor donderdagochtend op de Kameragenda stond. In die bijeenkomst zouden onder meer gemeenten, provincies, Vluchtelingenwerk en de Raad voor Openbaar Bestuur aan de Kamerleden vertellen wat zij van de spreidingswet vinden.

Lees ook:

VNG noemt schrappen asieleis voor gemeenten door Van der Burg ‘zorgwekkend’

Door: Vick ten Wolde[ad_2]

https://wnl.tv/2023/05/25/nieuwe-asielmaatregelen-van-der-burg-verdrietig-en-onheilspellend/