[ad_1]
De horeca schreeuwt om personeel, in tien jaar tijd is het aantal bakkers gehalveerd. Maar beterschap is op komst: op de Gentse Hotelschool zijn net de richtingen Horeca en Bakkerij aan het boomen. “Sommige klassen zitten zelfs vol”, zegt directeur Luc De Wispelaere. “Er waait een nieuwe wind door de sector, en dat beseffen leerlingen ook.”
Het gonst van bedrijvigheid in de Hotelschool in de Lange Violettestraat. De dampkappen krijgen een laatste poetsbeurt en de eerste leveranciers staan aan de deur met groenten, vlees en andere ingrediënten. Vrijdag starten hier 430 leerlingen aan het nieuwe schooljaar. Dat zijn er zo’n dertig meer dan vorig jaar.
“Het is al het derde jaar op rij dat ons leerlingenaantal stijgt”, zegt de directeur. “Enkele jaren geleden hadden we meer dan honderd leerlingen minder. Nu hebben we zelfs klassen die helemaal vol zitten.”
Vooral de richtingen Bakkerij en Horeca doen het dit jaar goed. Opvallend, want steeds meer warme bakkers houden ermee op en zelfs topchef Peter Goossens vindt maar geen personeel om zijn nieuwe restaurant open te houden.
Evolutie
“Het zijn geen evidente sectoren”, zegt De Wispelaere. “Je werkt wanneer andere mensen slapen of thuis zijn. Logisch dat niet iedereen dat ziet zitten. Maar dat weten ze in de sector stilaan ook, en ze spelen erop in. Met de toestellen van vandaag kunnen bakkers ook overdag al heel wat voorbereiden, waardoor ze minder vroeg moeten opstaan.”
“Ook in de horeca zijn evoluties bezig. Veel restaurants passen hun openingsuren aan, zodat het werk makkelijker te combineren valt met een gezin of een sociaal leven. Tachtig uur per week werken, dat is niet langer de norm. Er is een nieuwe dynamiek bezig, en dat beseffen onze leerlingen ook.”
LEES OOK. Tweede sluitingsdag door personeelsproblemen: La Rigue van Peter Goossens in Knokke blijft ook dicht op dinsdag