Nieuwe EU-sancties tegen Rusland nog niet rond: Polen is het er niet mee eens | Economie

[ad_1]

De EU-landen zijn er opnieuw niet in geslaagd een akkoord te bereiken over een tiende pakket sancties tegen Rusland. Volgens bronnen is Polen het niet eens met een deel van het pakket.

De lidstaten moeten het allemaal eens worden over een pakket voorstellen van de Europese Commissie. Polen blokkeert het pakket volgens EU-bronnen vanwege ontheffingen van een verbod op de import van Russisch synthetisch rubber. Die zouden zijn voorgesteld om Italië tegemoet te komen. Maar volgens ingewijden vindt Polen de vrijstellingen zo ruim, dat ze de sancties ineffectief maken.

Het tiende pakket heeft volgens voorzitter Ursula von der Leyen van de Europees Commissie een waarde van ruim 11 miljard euro. Het bevat meer exportverboden op goederen die Rusland niet zomaar ergens anders kan krijgen. Het pakket bevat ook strafmaatregelen tegen vertrouwelingen en propagandisten van de Russische president Vladimir Poetin.

De ambassadeurs van de 27 lidstaten onderhandelen vrijdag in Brussel verder over nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland. Dat doen ze precies een jaar na de Russische invasie van Oekraïne.

[ad_2]

https://www.nu.nl/economie/6252650/nieuwe-eu-sancties-tegen-rusland-nog-niet-rond-polen-is-het-er-niet-mee-eens.html