niet meer knokken voor elk tientje

[ad_1]

FNV-voorzitter Tuur Elzinga richt zijn vizier op het bedrijfsleven: prijscompensatie moet standaard in de cao staan. Dat wordt vooralsnog niet gedaan. “Dat is toch van de zotte”, zegt hij daarover in Sven op 1 op NPO Radio 1. 

“Ik vind het heel erg raar dat dit nog niet standaard is”, begint de FNV-voorman zijn pleidooi. “Het is bizar dat wij elk jaar economische groei hebben en dat er elk jaar meer geld wordt verdiend. En wij worden elk jaar automatisch dankzij de inflatie op een achterstand gezet. Wij moeten elk jaar opnieuw de strijd aangaan voor hetzelfde tientje.”

Koopkracht

Elzinga zegt dat een werknemer, die mede verantwoordelijk is voor de winst en economische groei, “geen genoegen moet nemen met minder. Dat gaat er bij mij niet in”, zegt hij. Al is het niet zo dat Nederland jaar op jaar te maken heeft met koopkrachtdaling. “Maar wij moeten vaak vanuit een achterstand onderhandelen en eventueel de barricade op om te zorgen dat wij op z’n minst koopkrachtbehoud kennen.”

De bestuurder noemt het “van de zotte” dat werkgevers die winst boeken hun werknemers “die voor hen winst hebben geproduceerd standaard op achterstand zetten”. Volgens Elzinga zijn de meeste werkgevers pas bereid compensatie toe te passen als werknemers daarvoor knokken. “Dat is toch gestoord?!”

Vorig jaar werd in het bedrijfsleven in elk kwartaal recordwinst geboekt, vertelt Elzinga. “En diezelfde werkgevers zeiden tegen hun werknemers dat zij de pijn eerlijk moesten verdelen en dat zij met minder genoegen moesten nemen. Dan moet je je ogen uit je kop schamen.” Met andere woorden vindt Elzinga dat werknemers niet de vruchten plukken van de winst die werkgevers boeken. “Dat is afgelopen jaren heel vaak het geval geweest.”

Luister hieronder naar de podcast.

Oproep aan demissionair kabinet

Elzinga vindt dit thema zodanig belangrijk, dat hij het demissionair kabinet oproept hier direct naar te kijken. “De koopkracht van mensen kan niet wachten tot na de verkiezingen. Het demissionaire kabinet en de Kamer moeten als het gaat om de koopkracht van mensen verantwoordelijkheid nemen.”

Tekst gaat verder onder tweet

Koopkracht “moet voor de Kamer prioriteit hebben”, zegt de FNV-voorman. “Ga door en wacht niet tot de verkiezingen. Daarvoor is het te belangrijk.”

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

*” geeft vereiste velden aan


Lees ook:

Inflatie in Nederland neemt verder af, naar 4,6 procent

Door: Vick ten Wolde[ad_2]

https://wnl.tv/2023/07/31/fnv-voorman-tuur-elzinga-opent-aanval-op-bedrijfsleven-niet-meer-knokken-voor-elk-tientje/