Netbeheerder Liander rolde vorig jaar veel minder illegale hennepkwekerijen op | Economie

[ad_1]


Netbeheerder Liander heeft vorig jaar samen met de politie 360 hennepkwekerijen ontdekt. Die tapten samen 18,7 miljoen kilowattuur (kWh) stroom illegaal af. Dat is bijna net zo veel als het jaarlijkse verbruik van 6.500 huishoudens. In 2021 kwam het aantal ontdekte hennepkwekerijen nog boven de 600 uit.

Volgens Liander komen er veel minder meldingen over hennepkwekerijen binnen. Ook het aantal meldingen via het platform Meld Misdaad Anoniem loopt enorm terug. Waardoor dit komt, is niet bekend.

Illegale hennepkwekerijen op zolders en in kelders van woningen veroorzaken gevaarlijke situaties. Veel kwekerijen maken gebruik van een illegale aansluiting op het elektriciteitsnet, die vaak op een amateuristische manier is aangelegd. Dit leidt tot zeer brandgevaarlijke en soms levensbedreigende situaties.

Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 65 woningbranden veroorzaakt door illegale technische installaties in woningen. Om dat te voorkomen, blijft Liander zich samen met andere netbeheerders, de politie en gemeenten inzetten om zoveel mogelijk van deze gevaarlijke situaties te voorkomen. Tips van omwonenden zijn daarbij cruciaal.

Het aantal ontdekte hennepkwekerijen is vermoedelijk maar een fractie van het totale aantal hennepkwekerijen. Er zijn naar schatting ongeveer 8.000 hennepkwekerijen gevestigd in het gebied waar Liander als netbeheerder actief is.

De 360 opgespoorde hennepkwekerijen zijn verdeeld over Gelderland, Flevoland, Friesland, Noord-Holland en Zuid-Holland.

[ad_2]

https://www.nu.nl/economie/6255521/netbeheerder-liander-rolde-vorig-jaar-veel-minder-illegale-hennepkwekerijen-op.html