[ad_1]
Nederland haalt tonnen aan vis uit de Noordzee, maar niet voor eigen gebruik. Maar liefst 90 procent is bestemd voor export. Wat betreft culinair gebruik haalt Nederland liever vis van ver buiten de deur. Zonde en onterecht, volgens Noordzeevisman Paul Einerhand.
Millennial Paul Einerhand is een zeer invloedrijke vis influencer. Onder de naam ‘De Noordzeevisman’ krijgt hij steeds meer Nederlanders warm voor onze eigen Noordzeevis. “In de Noordzee zwemmen zo’n 220 verschillende vissoorten rond.” Volgens Einerhand zijn er 40 daarvan interessant voor culinair en commercieel gebruik. Daar staat dagelijks het magazijn in de Scheveningse haven mee vol. “Daarvan is 90 procent vandaag nog de grens over”, vertelt de vis influencer tegen Stand van Nederland: Generatie Next.
Einerhand vindt het zonde Nederland zoveel vis exporteert en voor eigen consumptie vooral importeert. De vissoorten die de Nederlandse menukaarten en schappen in de supermarkt domineren zijn voornamelijk zalm, tonijn, tilapia en pangasius. Dat komt dus allemaal uit het buitenland. “Pangasius en tilapia wordt geïmporteerd uit Vietnam. Tonijn komt ergens bij Sri Lanka vandaan en zalm komt allemaal uit Noorwegen”, zegt de visser. En dat terwijl de Noordzee nog zoveel andere smaken te bieden heeft. “Als je deze zee als achtertuin hebt, dan is het zonde om al die vis te importeren terwijl wij al dit lekkers hier hebben zwemmen.”
‘Zalm moet je niet meer op de kaart zetten’
De meeste Nederlanders lusten wel een visje als zij uiteten gaan. Kabeljauw, tong, tonijn, pangasius, schol, zalm of makreel wordt vaak bereid in de keuken. “Maar er zit zoveel meer in de Noordzee dat ook hartstikke lekker is”, zegt Einerhand.
Daarom pleit hij ervoor dat Nederlanders vanaf nu de exportvis moeten laten staan. “Zalm moet je niet meer op de kaart zetten. Kies lekker voor die Noordzeevis uit onze eigen zee. Het smaakt hartstikke goed.”
Sushi
Dan is er ook nog sushi. Millennials zijn er dol op, maar het gaat dan wel om geïmporteerde kweekvis, zo blijkt uit het verhaal van Einerhand. Best gek, want juist het land waar sushi vandaan komt importeert vis uit de Noordzee voor hún sushi. “Onze horsmakreel gaat allemaal naar Japan toe. Zij gebruiken het daar voor sushi, maar ik heb het hier nog nooit op sushi zien zitten.”
Een van Nederlands oudste bedrijfstakken staat op instorten: de visserij. De wereld is dol op vis uit de Noordzee, maar Nederlandse vissers zien het niet meer zitten. Grote windmolenparken, ingewikkelde regelgeving, peperdure brandstoffen. Vissers worden overspoeld. Zijn de nieuwe ontwikkelingen op dit gebied genoeg om de Nederlandse visserij te redden? Raquel Schilder onderzoekt het in Stand van Nederland: Generatie Next. Je ziet deze aflevering zaterdagavond om 22:00 op NPO 2! Eerdere afleveringen zie je hier, op NPO Start.
Door: Vick ten Wolde