[ad_1]
Steeds meer mensen pakken de fiets naar het werk, blijkt uit het Landelijk Reizigersonderzoek dat het ministerie van infrastructuur en Waterstaat vandaag publiceert. Een positieve trend ziet ANWB-directeur Marga de Jager.
Het aantal fietsritjes is toegenomen met 2 miljoen per werkweek. Vooral als je minder dan 7,5 km naar je werk hoeft te reizen. Dat komt door een aantal factoren. Zo bieden werkgevers steeds vaker een fietsvergoeding aan, maar ook alle ellende in het ov en de files dragen bij aan het feit dat steeds meer mensen hun ijzeren ros van stal halen. Daar komt bij dat de elektrische fiets ook aan populariteit wint.
Gezonde en positieve trend
Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen (CDA) is zeer tevreden met de uitkomsten. Ze zegt in een reactie op het onderzoek: “Dat is goed nieuws, zowel voor onze gezondheid als de drukte op de weg. Eens te meer blijkt dat werkgevers de sleutel in handen hebben om fietsen aantrekkelijk te maken.”
Ook de Jager is blij. Ze zegt in Goedemorgen Nederland op NPO 1: “Fietsen is gezond en een duurzame manier van vervoer, dus wij zijn enorm blij dat Nederland zo’n fietsland is.”
Meer drukte op het fietspad
Toch moeten we ook rekening houden met meer drukte op het fietspad. “We herkennen ook zeker dat door de grotere snelheidsverschillen die ontstaan tussen de fietsen. Qua verkeersveiligheid kan het wel steeds een uitdaging worden op de bestaande fietspaden die we hebben”, aldus de Jager.
Vanuit de Mobiliteitsalliantie, waar de Jager ook voorzitter van is, wordt gepleit voor meer bereikbaarheid. “Maar het betekent ook invulling geven aan en investeren in capaciteit. Zeker als het gaat om fietsinfrastructuur.”
Ze stelt voor om te zorgen dat nieuwe fietspaden breder zijn of breder worden, zodat er in elk geval de snelheidsverschillen naast elkaar op het fietspad kunnen bestaan. Ze zegt: “Je kunt er ook voor kiezen om in binnensteden meer autoluwe zones toe te staan en daar de fiets meer ruimte te geven. Er zijn allerlei slimme oplossingen voor om daar over na te denken. En natuurlijk ook om te zorgen dat mensen rekening houden met elkaar.”
Lees ook:
Mobiliteitsalliantie slaat alarm: toegankelijkheid buitenstedelijk gebied moet beter
Door: Matthijs Meulblok
[ad_2]
https://wnl.tv/2023/03/08/nederlanders-fietsen-steeds-vaker-naar-het-werk/