[ad_1]
Door de aardbeving in Turkije en Syrië zijn meer dan 1,5 miljoen mensen dakloos geraakt. D66-fractievoorzitter Jan Paternotte zegt bij Goedemorgen Nederland dat hij het voorbeeld van België en Duitsland wil volgen om sneller een visa voor Turken beschikbaar te stellen, zodat ze bij familie ondergebracht kunnen worden.
Volgens Paternotte is staatssecretaris van Asiel, Eric van der Burg (VVD), al bezig om te kijken of hij dit mogelijk kon maken. Paternotte stelt dat er haast is geboden. “Het gaat om mensen die nu geen onderdak hebben of die op een noodplek zitten waar iemand anders die nu op straat leeft gebruik van zou kunnen maken.”
Het doel van deze opvang is volgens de politicus niet om mensen voor langere tijd onderdak te bieden in Nederland. “Laten we deze mogelijkheid in ieder geval in gang zetten voor mensen voor wie dit in ieder geval een oplossing is. Niet met het doel om mensen naar Nederland te halen voor een langere tijd als hun toekomst daar ligt. We moeten zorgen dat we snel de wederopbouw kunnen helpen.”
Liever opvang in de regio
NRC-columnist en publicist Aylin Bilic vindt dat de nadruk moet liggen op opvang in de regio. Volgens haar gaan er op het internet al adressen rond waar mensen terecht kunnen, bijvoorbeeld in zomerhuizen van andere inwoners. Volgens de Turkse regering zitten sinds de zware aardbevingen ruim 1,2 miljoen mensen in een Turkse noodopvang. Ook zijn er volgens de regering zo’n 176.000 tenten opgezet om onderdak te bieden. De Noodhulpdienst AFAD heeft ook duizenden wooncontainers ingezet.
Niet streng genoeg gecontroleerd
Bijna 400.000 mensen zijn geëvacueerd uit het rampgebied. Duizenden gebouwen in Turkije zijn ingestort bij de bevingen. Na de eerste inspectie bleek bovendien dat de schade aan sommige panden zo groot is dat nog eens 33.000 panden onmiddellijk moeten worden gesloopt.
Er is veel kritiek in Turkije op de manier waarop veel gebouwen in de regio zijn gebouwd. De regels waren niet streng genoeg en zouden ook niet altijd zijn nageleefd, waardoor veel steden niet berekend waren op een aardbeving. Ook vinden verschillende organisaties dat de hulp die nu massaal naar Turkije gaat transparant moet zijn. En dat het ingezamelde geld zoveel mogelijk terechtkomt bij lokale organisaties. Daarvoor pleit de Turkse Arbeidersvereniging in Nederland (HTIB). Volgens de organisatie heerst veel onduidelijkheid over waar de donaties voor de getroffenen van de zware aardbevingen naartoe gaan.
Lees ook:
Nederlands reddingsteam USAR keert terug uit Turkije: ‘Veel leed en verdriet ervaren’
Door: Matthijs Meulblok
[ad_2]
https://wnl.tv/2023/02/13/sneller-visa-voor-turken-beschikbaar-stellen/