Nederland kan 75.000 asielzoekers aan

[ad_1]

SP-leider Lilian Marijnissen zegt dat Nederland de geschatte 75.000 asielzoekers aankan, áls een eerlijke verdeling plaatsvindt. Dat vertelt zij bij Sven op 1. Zij pleit ervoor dat gemeenten met een hoger inkomen een groter aandeel asielzoekers op zich moet nemen dan nu het geval is. 

“Ik denk dat het kan mits, en dat gebeurt nu dus niet, mensen eerlijk worden verdeeld over de gemeenten al naar gelang inwoneraantal en sociaal economische draagkracht. Dus niet heel veel asielzoekers in een klein dorp. Dat is niet oké”, aldus Marijnissen.

Meer opvang door rijke gemeente

“Wat je nu ziet is dat asielzoekers meestal gehuisvest worden in de wijken met de laagste inkomens in plaats van de wijken met hoge inkomens, waar de heren en dame politici vaak zelf wonen”, gaat Marijnissen verder.

Met andere woorden: gemeenten waar het gemiddelde inkomen hoog is moet meer opvang reguleren dan gemeenten waar het gemiddelde inkomen laag is. “Daar zit het sociaal economische draagvlak, dus vang mensen daar op.”

Het is tevens de reden waarom SP tegen de spreidingswet zou hebben gestemd. De maatregel van asielzoekers verdelen op basis van inwoneraantal en sociaal economisch draagvlak stond daarin niet opgenomen. “Dit is voor ons cruciaal. Het is zo fundamenteel oneerlijk dat zij allemaal in de gewone wijken terechtkomen.”

Luister hieronder naar de podcast of in je favoriete podcast-app.

Arbeidsmigratie

“Wij vinden dat er een tijdelijke stop moet komen op arbeidsmigratie”, vertelt Marijnissen. “Dat moeten wij veel sterker inperken. Je ziet namelijk dat werkende mensen de dupe zijn en omdat het zwaar drukt op de gewone wijken.”

Volgens de SP-leider is op dit vlak “geen enkele vorm van regulering”. Met als gevolg dat grote werkgevers massaal inzetten op goedkope arbeidskrachten van buiten Nederland. “Ik zou meer zeggenschap willen om hier zelf afspraken over te maken. Bijvoorbeeld door bilateraal afspraken te maken met landen over hoe je dat doet.”

Het probleem blijft echter dat in Nederland een arbeidstekort is. Overal hanger bordjes van ‘personeel gezocht’. Niet arbeidsmigratie maar hogere lonen is volgens Marijnissen de oplossing. Daarnaast moet volgens haar ook kritischer gekeken worden naar wat voor werk wij in Nederland willen. “Het loopt nu gewoon totaal uit de klauwen.”

Lees ook:

Welke kant beweegt het politiek midden op nu PvdA en GroenLinks verder versmelten?

Door: Vick ten Wolde[ad_2]

https://wnl.tv/2023/07/19/sp-leider-lilian-marijnissen-nederland-kan-instroom-75-000-asielzoekers-aan/