Nederland, België en vijf grootste rederijen gaan samenwerken

[ad_1]

Nederland, België en de rederijen slaan de handen ineen en ballen een nieuwe vuist tegen de drugsmaffia. “De georganiseerde misdaad houdt zich niet aan landsgrenzen, dus onze samenwerking ook niet,” zegt minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz-Zegerius in Op1. “Dit is een volgende stap.”

Tegenover Yesilgöz-Zegerius zit de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. Haar premier Alexander de Croo kondigde onlangs aan dat er een drugscoördinator zal worden aangesteld, naar Nederlands voorbeeld. Ook heeft de Belgische regering besloten om meer politie in de haven te stationeren, legt Verlinden bij Op1 uit. “Deze drugscriminelen schuwen geen enkel geweld.”

Ze is positief gestemd over de samenwerking met haar Nederlandse collega’s, vertelt ze. “We leren van elkaar en zorgen ervoor dat alle eindjes aan elkaar geknoopt worden en het net rond de criminele bendes gesloten wordt.”

Tekst gaat verder onder tweet

Geavanceerde technieken

Nieuw is de bijdrage van de vijf grootste rederijen in de wereld. De Belgische en Nederlandse overheid zullen met hen om de tafel gaan, om een verklaring te tekenen. “Zij voelen zich verantwoordelijk,” zegt minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers bij Op1. “En dat moet ook,” vervolgt hij. “Vaak weten zij niet precies wat ze allemaal aan boord hebben.” Daar moet verandering in komen, vinden alle ministers.

Daarbij wordt gedacht aan meer “informatie-uitwisseling over verdachte patronen en gebruik van geavanceerdere technieken, zoals vingerafdrukken als beveiligingsmiddel in plaats van een pincode, die immers gemakkelijk verder gedeeld kan worden,” aldus minister Harbers.

Niet meer welkom

Maar wat als een rederij hier niet aan wenst mee te werken? “Dan kun je in het uiterste geval zeggen dat ze niet meer welkom zijn in onze havens,” vindt Yesilgöz-Zegerius. De ministers verwachten echter niet dat het zover zal hoeven komen. “Het is ook in het belang van de rederijen om hieraan mee te werken,” relativeert Harbers. “Het zijn hun eigen mensen die geronseld worden om mee te werken aan deze overzeese drugshandel.”

Dat merkt ook minister Verlinden: “Ik denk dat er echt een overtuiging is bij de rederijen dat ze mee moeten doen. Ze vertellen ons namelijk dat er mensen niet meer bij ze willen komen werken, vanwege angst voor dreigingen uit het criminele drugsmilieu.” Dan ga je wel handelen als rederij, aldus Verlinden.

 

Lees ook:

Minister Weerwind betreurt verkeerd gebruik dienstauto als burgemeester

Door: Wessel Wierda



[ad_2]

https://wnl.tv/2023/02/17/nederland-belgie-en-vijf-grootste-rederijen-ter-wereld-gaan-samenwerken-tegen-drugsmaffia/