NAVO-militairen gewond geraakt bij conflict Servië en Kosovo

[ad_1]

Zeker dertig NAVO-militairen zijn maandag gewond geraakt bij botsingen tussen Servische demonstranten en de politie in het noorden van Kosovo, meldt de door de NAVO aangestuurde Kosovo Force (KFOR). Elf Italiaanse en negentien Hongaarse militairen raakten gewond. Eerder werd er nog van 25 gewonden gesproken. Het gaat vooral om botbreuken en brandwonden. De Europese Unie waarschuwt leiders Servië en Kosovo het geweld te bezweren.

De Servische demonstranten eisten maandag in de stad Zvecan dat net gekozen etnisch Albanese burgemeesters werden afgezet. De demonstranten zouden hen niet als hun vertegenwoordigers erkennen. Volgens de Servische president Aleksandar Vucic raakten 52 demonstranten gewond bij de botsing met de politie. Ook dinsdag is het onrustig in het Zvecan. Servische demonstranten blijven zich verzamelen bij het stadhuis. De Kosovaarse politie is aanwezig met zeker drie gepantserde voertuigen.

Waarschuwing Servië en Kosovo

De Europese Unie waarschuwt de leiders van Servië en Kosovo een einde te maken aan het geweld. De onlusten, zoals dat NAVO-militairen gewond zijn geraakt, zijn “absoluut onacceptabel”, zegt buitenlandchef Josep Borrell. Hij ziet een “heel gevaarlijke situatie” ontstaan.

Borrell heeft de Servische president en de Kosovaarse premier op het opgelaaide geweld aangesproken. Ze moeten “dringend maatregelen nemen om te de-escaleren, onmiddellijk en onvoorwaardelijk”. De hoogste diplomaat van de EU eist “als eerste stap” dat Kosovo stopt met de politieactie in het vooral door Serviërs bewoonde noorden en dat Servische relschoppers inbinden.

De EU belegt topoverleg met de beide kampen, zegt Borrell. Hij hoopt “dat er naar mijn stem wordt geluisterd”, want Europa kan zich volgens hem niet nog een conflict veroorloven.

Reactie Rusland

Rusland heeft het Westen opgeroepen te stoppen met “misleidende propaganda”. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken krijgen “wanhopige Serviërs” de schuld van incidenten in Kosovo, dat zich in 2008 van Servië afscheidde, terwijl zij “vreedzaam en zonder wapens hun legitieme rechten en vrijheid proberen te verdedigen”. Rusland, dat goede banden met Servië heeft, erkent het land Kosovo niet.

De huidige onrust is te herleiden naar de verkiezingen van vorige maand in Noord-Kosovo. Die werden door de Servische gemeenschap geboycot. Etnische Albanezen vormen een meerderheid in Kosovo, maar niet in het noorden. De verkiezingsopkomst was extreem laag (3,5 procent) en tot groot ongenoegen van de Serviërs werden etnische Albanezen tot burgemeester gekozen. Volgens Rusland “is het niet te laat om het verhaal van deze neppe gemeenteraadsverkiezingen in te trekken”.

Onafhankelijkheid

Sinds het uiteenvallen van Joegoslavië in 1999, waar Servië en Kosovo onderdeel van uitmaakten, is het altijd onrustig geweest in de regio. Vredestroepen van de NAVO zijn al sinds 1999 aanwezig om de rust te bewaren.

Lees ook:

Dode en gewonden bij droneaanval op Kyiv

Door: Redactie[ad_2]

https://wnl.tv/2023/05/30/navo-militairen-gewond-geraakt-bij-conflict-servie-en-kosovo-eu-waarschuwt-geweld-te-bezweren/