[ad_1]
De aftredende president Halimah Yacob was zes jaar geleden de enige kandidaat omdat niemand anders kon voldoen aan de strenge criteria die Singapore hanteert bij nominaties voor de functie.
Dit jaar zijn er drie kandidaten: Tharman Shanmugaratnam, Ng Kok Song en Tan Kin Lian. Alle drie zijn ze officieel onafhankelijk, wat een vereiste is voor iedereen die president wil worden. Al stellen waarnemers zich steeds meer vragen bij die onafhankelijkheid. Een vierde, de in Maleisië geboren zakenman George Goh, werd onverkiesbaar geacht door het orgaan dat elke kandidaat toetst aan de verkiesbaarheidscriteria.
De campagne concentreerde zich dit jaar onder meer op de ontevredenheid over de hoge kosten van levensonderhoud, onbetaalbare volkshuisvesting en het debat over de toegenomen concurrentie met buitenlanders voor banen. Ook de reeks politieke schandalen van de afgelopen tijd hebben een invloed op het kiesgedrag.
Steun van rivalen
Tan Kin Lian, de voormalige president-directeur van de lokale verzekeraar NTUC Income, stelt zich opnieuw kandidaat voor het presidentschap, meer dan tien jaar nadat hij bij de presidentsverkiezingen van 2011 het laagste aantal stemmen kreeg van de vier kandidaten.
Twee van zijn rivalen uit zijn eerste presidentiële kandidatuur zijn nu leiders van oppositiepartijen en hebben hun steun uitgesproken voor de 75-jarige nadat hij onder vuur kwam te liggen vanwege beledigende posts op sociale media. De steun van zijn vroegere rivalen doen vragen rijzen over zijn onafhankelijkheid, zo melden Singaporese media.
“Voorts lijkt het een groeiende trend te zijn onder de Singaporezen om een meer uitgesproken president te willen, die publiekelijk vraagtekens zet bij de standpunten en het beleid van de regering vanuit een positie van neutraliteit en autoriteit”, zo liet Nydia Ngiow, managing director bij BowerGroupAsia, aan CNBC weten.
De tweede kandidaat, de 75-jarige Ng Kok Song, is de voormalige chief investment officer van Singapores staatsinvesteringsfonds. De derde presidentskandidaat is Tharman Shanmugaratnam (66), voormalig vicepremier, minister van Financiën, voorzitter van de centrale bank en ooit getipt als hoofd van het Internationaal Monetair Fonds.
Die laatste ligt voorop in de opiniepeilingen. Als hij vrijdag de verkiezingen wint, staat hij opnieuw in de politieke schijnwerpers na een lange carrière bij de regerende People’s Action Party (PAP). Hij nam in juni ontslag uit de partij om zich te concentreren op zijn presidentiële kandidatuur.
De regeringspartij is de afgelopen maanden getroffen door een aantal schandalen, een zeldzaamheid in een land dat bekendstaat om zijn politieke stabiliteit.