Moeten Nederlandse nieuwsorganisaties nog wel journalisten naar Rusland sturen nu er weer een journalist is opgepakt?

[ad_1]

Kysia Hekster, oud-Rusland correspondent, noemt de aanpak van de Russische geheime dienst ten opzichte van buitenlandse journalisten ‘volstrekt willekeurig’. “De geheime dienst kan doen en laten wat hij wil”, aldus Hekster aan tafel bij Op1.

“Ik denk dat veel buitenlandse correspondenten overwegen om weer terug te gaan naar hun thuisland.” Hekster reageert daarmee op het nieuws over de aanhouding van Evan Gershkovich van zakenkrant The Wall Street Journal. De Amerikaan is in Jekaterinenburg wegens spionage gearresteerd. Een regeringswoordvoerder heeft dit donderdag in Moskou bevestigd en zei dat hij op heterdaad was betrapt. Zijn activiteiten zouden niets met journalistiek te maken hebben.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Hekster: “Vorig jaar is er ook al een moment geweest dat veel journalisten terugkwamen, maar toen is de overweging gemaakt om voorzichtig aan weer terug te gaan.”

Serieuze verdenking

Tom Vennek, voormalig Rusland-correspondent voor de Volkskrant, kent Gershkovich goed. “Het is een heel serieuze verdenking. Voor spionage kan je twintig jaar krijgen in Rusland.” Vennek vervolgt: “Gershkovich is een heel professionele journalist. Ik geloof niet dat hij iets verkeerds heeft gedaan.”

Lees ook:

Heineken: gegevens 22.000 bezoekers Vrienden van Amstel Live gelekt

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

*” geeft vereiste velden aan


Door: Floortje van Gameren[ad_2]

https://wnl.tv/2023/03/31/moeten-nederlandse-nieuwsorganisaties-nog-wel-journalisten-naar-rusland-sturen-nu-er-weer-een-journalist-is-opgepakt/