[ad_1]
Geen winterslaap
De ‘r’ zit weer in de maand, maar dat betekent niet dat je tuin al in ‘winterslaap’ moet. Want hoe leuk is het om ook nog in de herfst en eventueel de winter, uit je tuin te eten. De geschikte gewassen hiervoor zijn:
- Pluksla
- Paksoi
- Radijsjes
- Raapsteel
- Rucola
- Sla
- Knoflook
- (Winter)spinazie
- Veldsla
- Eikenbladsla
Op naar het tuincentrum
Naast zaaien, kun je ook nog plantjes uitplanten in de tuin. Sla je slag in het tuincentrum, want de volgende plantjes doen het nog prima in de volle grond:
- Peterselie
- Winterprei
- Spitskool
- Lente-ui
Het hele jaar oogsten
Wanneer je kunt oogsten verschilt per gewas. Het ene gewas kun je in de zomer, nazomer of herfst oogsten, terwijl je andere gewassen zelfs in de winter of vroege voorjaar kunt oogsten. Door dit zorgvuldig te plannen kun je eigenlijk het hele jaar door oogsten. Heb je een kas in de tuin? Dan kun je nog veel langer genieten van je oogst. Je verlengt daarmee het moestuinseizoen. Als je dat hebt, zijn er veel meer gewassen die je op dit moment nog kunt zaaien. Welke dat precies zijn, lees je in de onderstaande link.
Overige to do’s voor de maand september
Naast oogsten en zaaien, is er veel meer te doen in de tuin in de maand september. Je zult bijvoorbeeld merken dat bloemen zoals dahlia’s of bessen- of vlinderstruiken topzwaar worden vanwege de vele mooie bloemen of vruchtjes. Een goeie tip is daarom om ze te ondersteunen met bijvoorbeeld bamboehout of snoeihout en een stukje touw.
Ook kun je, nadat je hebt genoten van al het lekkers, alvast fruitstruiken snoeien. De takken die veel bessen hebben gedragen kun je wegsnoeien, de rest van de plant kan teruggesnoeid worden tot 120 cm.
Het lijkt misschien ver weg, maar je kunt alvast lentebollen inkopen en in de tuin zetten. Zo zijn september en oktober goede maanden om de blauwe druifjes in de grond te stoppen. Of kies voor dubbele tulpen. Hoe gezellig staat dat straks, tussen een bloementapijt in de tuin.
En dan als laatste: haal slakken preventief weg. Vooral in het najaar, wanneer het wat natter is buiten komen slakken tevoorschijn. Het najaar is – naast het voorjaar – dé periode voor slakken om te paren. Dus haal de meeste slakken én slakkeneitjes (klompjes met kleine witte bolletjes) weg, dat scheelt je later honderden nakomelingen.