Minister Yeşilgöz over wet tegen seksuele intimidatie

[ad_1]

Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz gaat binnenkort een wet voorleggen aan de Tweede Kamer waarmee seksuele intimidatie op straat of online zal worden verboden. “Ik kreeg van veel vrouwen te horen dat het erbij hoort.”

Het is een doorbraak voor de minister, die in haar periode als raadslid in Amsterdam al bezig was met dit onderwerp. Zelf ervaarde ze ook hoe het is om geïntimideerd te worden. “Ik ging richting Amsterdam Centraal Station. Ik had een hapje gegeten met vrienden en liep in mijn eentje naar de tram. Taxichauffeurs stoppen en roepen dingen naar je. Mannen blijven ongemakkelijk dicht bij je hangen en je begint je onveilig te voelen. Ik werd er zo boos van.”

“Het is heel bijzonder dat we een wet voorleggen waarbij we zeggen dat we seksuele intimidatie op straat of online gaan verbieden. We zetten de norm en zeggen dat het onacceptabel is”, vertelt ze. Ze stelt dat het gedrag intimiderend is als het gaat om uitschelden, omsingelen, of volgen.

“Ik kreeg van veel vrouwen te horen dat het erbij hoort, of ze vertelden dat ze het nog nooit hadden meegemaakt”:, zegt ze. “Dan vroeg ik of ze er rekening mee hielden met wat ze aantrokken en wanneer ze waar liepen. Dan zeiden ze: ‘natuurlijk, dat is gezond verstand’. Maar hoezo is dat normaal, de straten zijn toch van ons?”

Op heterdaad betrappen

Mocht de politie iemand op heterdaad betrappen, dan kan diegene een geldboete of zelfs een gevangenisstraf krijgen. Momenteel wordt het volgens de minister al vaak door agenten gezien, maar kunnen ze er nog niet op handelen. Daarnaast wil ze dat ook boa’s de bevoegdheid krijgen om te helpen. “Ik wil dat boa’s kunnen handhaven. Zij zijn nu vaak preventief bezig met mensen aanspreken.  Maar ik wil dat ze ook die laatste stap kunnen zetten als ze tegenover een dader staan.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

‘Aan de voorkant vastleggen’

Volgens Yeşilgöz is de wet stevig ingericht en zal er door de wet goed kunnen worden gehandhaafd. “We moeten het met elkaar zien. Ik vind het belangrijk dat we het aan de voorkant vastleggen. Als blijkt dat we het beter moeten afbakenen, dan zal ik daar ook voor staan en zullen we het aanpassen. We denken nu dat we een juiste formulering hebben wat ook stand houdt.”

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?’, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?’ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?’ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app. 

Lees meer:

Minister Yeşilgöz: ook boa’s moeten boete voor straatintimidatie kunnen uitschrijven

Door: Manon Immerzeel[ad_2]

https://wnl.tv/2023/05/26/minister-yesilgoz-over-wet-tegen-seksuele-intimidatie-we-zetten-de-norm-en-zeggen-dat-het-onacceptabel-is/