[ad_1]
De ouders van Hanneke zijn al heel lang gescheiden, vertelt ze. “Ik was tien toen zij uit elkaar gingen. Mijn vader heeft al twintig jaar een andere vrouw. Mijn band met haar is heel goed, zij is als een tweede moeder voor mij. Mijn dochtertje noemt haar altijd bij haar voornaam, maar laatst zei ze tegen mij dat ze haar liever oma wil noemen, omdat zij haar als grootmoeder beschouwt. Ik vind dat best, maar ik weet zeker dat mijn moeder – de ‘echte’ oma – gaat steigeren als ze dit hoort. Hoe zorg ik ervoor dat dit geen ruzie wordt?”
Dit zijn altijd lastige dingen, beaamt portpartum-specialist en therapeut Tilda Klumpenaar: “Communicatie is hierbij de sleutel. Het kan voor ongemakkelijke situaties zorgen als jouw kind iemand anders plotseling oma noemt, vooral voor de ‘echte’ oma. Maak dit dus eerst bespreekbaar. Gooi het open met jouw moeder. Vraag haar of zij ermee kan leven dat jouw dochter voortaan oma zegt tegen de vrouw van jouw vader. Als jouw moeder dit echt niet aankan, dan kun je een tussenoplossing voorstellen. Bijvoorbeeld ‘omi’ of ‘oma’ en dan de achternaam.”
Belangrijk is dat het hier niet om het ego van de oma gaat, maar om het belang en de wens van haar kleinkind, zegt Klumpenaar: ‘Het zou mooi zijn als ze haar eigen bedenkingen opzij kan zetten voor haar kleindochter.”
De therapeut heeft nog een tip: “Laat desnoods de twee oma’s nog een keer samen in gesprek gaan hierover, zonder jou erbij zodat ze het zelf kunnen uitzoeken. Het is helemaal niet gek dat een kind de partner van haar opa ook oma wil noemen. Dat is het fijne aan kind zijn, kinderen volgen hun gevoel. Het zijn volwassenen die dingen zo complex maken. Eigenlijk is dit iets heel liefdevols, en dat hoort boven territoriumdrift te staan.”
Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op ‘Volgen’.