‘Met hem gaan ze het niet winnen’

[ad_1]

Het partijbestuur van het CDA heeft huidig Kamerlid Henri Bontenbal (40) naar voren geschoven als ideale kandidaat om de verkiezingscampagne voor de Tweede Kamer in te gaan. Voormalig hoofdredacteur van De Telegraaf Sjuul Paradijs heeft er echter een hard hoofd in, zegt hij bij WNL In de Kantine op NPO Radio 1. “We kennen hem niet.”

Veel politieke partijen hebben momenteel een wisseling van de wacht als het gaat om lijsttrekkers voor de verkiezingen op 22 november aanstaande. Het CDA hoopt zetels binnen te halen met behulp van Kamerlid Bontenbal. Volgens Paradijs is hij niet bekend genoeg om als stemmenkanon te fungeren. “Die investering is in de toekomst, maar je gaat de wedstrijd in november niet winnen. We kennen hem niet”, zegt hij. “Wat zijn z’n ideeën als het gaat over economie of alle ethische onderwerpen?”

Bontenbal is naar eigenzeggen een “natuurkundige bèta die de politiek in wil”, maar Paradijs verwacht niet dat hij het CDA uit het politieke slop kan trekken. “Misschien over vier of acht jaar, maar niet nu”, zegt hij. “Zijn specialisatie en reputatie gaat vooral over ‘groene politiek’. Waarom zou ik op Bontenbal gaan stemmen als het gaat om het klimaat, terwijl bij je bij de aankomende verkiezingen klimaatpaus Timmermans en klimaatdrammer Jetten hebt?”

Paradijs had liever de burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls gezien als lijsttrekker van het CDA. Bruls heeft volgens hem een lange staat van dienst en weet wat er speelt qua binnenlands beleid. Daarnaast “speelde hij tijdens corona een belangrijke rol wat betreft het coronabeleid en de veiligheid.” Paradijs voorspelt met de concurrentie van de BoerBurgerBeweging dat het CDA slechts zes à zeven zetels zal veroveren in de Tweede Kamer.

Politieke uitvaart

De gehele impasse bij het CDA verwijt Paradijs onder meer aan aftredend partijvoorzitter Hans Huibers. “Die is vertrokken om onduidelijke redenen. Er was veel kritiek vanuit de partij”, zegt hij. “Ik ben niet altijd een voorstander geweest van het CDA, maar dit is toch wel spijtig. Het is alsof je bij een uitvaart staat.”

Verder rekent Paradijs het Hoekstra aan dat hij na de vorige formatie niet in de Kamer is gaan zitten als CDA-leider, maar “reisjes naar het buitenland is gaan maken.” De media-ondernemer stelt dat hij het leiderschap vanuit het parlement had kunnen verstevigen, maar dat om die reden niet is gebeurd.

Daarnaast zijn ook de overige partijgenoten zoals de Jonge en van Gennip volgens hem niet de meest gezichtsbepalende politici geweest. “Dan is de spoeling heel dun en komt de naam van Henri Bontenbal er dan uit. “Je kunt het goed beargumenteren waarom. Hij is een relatief jonge man en een eerlijk gemotiveerde politicus. Maar de vraag is of hij de gedroomde man is voor het CDA.”

Lees ook:

CDA-Kamerlid Bontenbal tegen klimaatactivisten: ga niet demonstreren maar werken bij Tata Steel

Door: Matthijs Meulblok[ad_2]

https://wnl.tv/2023/08/12/sjuul-paradijs-over-mogelijk-cda-leider-bontenbal-met-hem-gaan-ze-het-niet-winnen/