Met deze middelen reinig en ontkalk je het beste je koffiezetapparaat!

[ad_1]

Een koffiezetapparaat reinigen is een belangrijke klus, want als je dit niet doet beschadigt je machine en verkort je de levensduur van het apparaat. Met het ontkalken van je apparaat zorg je ervoor dat je langer optimaal geniet van de smaak én temperatuur van de koffie. Je koffie smaakt dus beter uit een ontkalkte en gereinigde machine en je koffiezetapparaat gaat langer gaat mee.

Reinigen van je apparaat

Bij het ontkalken bij het apparaat verwijder je de kalk en bij het reinigen van je apparaat verwijder je het achtergebleven vuil. En ook het belang van het reinigen moet je niet onderschatten. De natuurlijke vetten en oliën van de koffiebonen geven immers aanslag. En deze vette substantie is erg slecht voor de leidingen van de machine én het beïnvloedt de smaak. Door je koffiezetapparaat te reinigen zorg je er dus voor dat de achterbleven vetdeeltjes worden verwijderd en het andere overgebleven vuil verdwijnt. 

Het verschilt per apparaat hoe je hem het beste kunt reinigen. De meestvoorkomende manier is door reinigingstabletten te gebruiken. Bij een ouder apparaat moet je handmatig de zetgroep reinigen, hier blijven de meeste koffieresten achter. De geavanceerde machines beschikken vaak over een automatisch reinigingsprogramma. Hierbij moet je wel nog de uitloopbak en koffiebak regelmatig reinigen. De nieuwste apparaten beschikken zelfs over een volledig automatisch reinigingsprogramma en een functie die de machine kalkvrij houdt.

Ontkalken van je apparaat

Naast het reinigen van je koffiezetapparaat is het dus ook belangrijk om je machine te ontkalken. Zo behoud je de lekkere smaak en de juiste temperatuur van je koffie en bevorder je de levensduur van je apparaat. Wij hebben uitgezocht met welke middelen je het beste jouw koffiezetapparaat kunt ontkalken. 

Merkspecifieke ontkalker

Een merkspecifieke ontkalker is speciaal ontwikkeld met bestanddelen die zijn afgestemd op een specifieke machine. Weet je dus echt niet goed waarmee je jouw koffiezetapparaat moet reinigen, dan kun je altijd voor de veiligste optie kiezen: de ontkalker van het betreffende merk. In deze ontkalker zitten geen agressieve stoffen die je apparaat kapot kunnen maken of aan kunnen tasten, omdat de middelen die het bevat zijn aangepast op het type machine.

Ontkalken met citroenzuur

Durf je het aan om andere producten te gebruiken dan de merkspecifieke middelen, of wil je geld besparen? Dan kun je voor de goedkopere optie gaan en je apparaat ontkalken met citroenzuur. Doordat het kleur- en reukloos is, is het zeer geschikt om te gebruiken voor de ontkalking van je apparaat. Maar alsnog is het wel aan te raden om eerst te kijken naar een merkspecifieke ontkalker op basis van citroenzuur. Lees altijd goed op de gebruiksaanwijzing hoe je dit product gebruikt!

Vermijd agressieve zuren

Wat je beter niet kunt gebruiken voor het ontkalken van je apparaat zijn producten met agressieve zuren. Deze kunnen je apparaat aantasten of kapot maken. Vermijd dus azijnzuur en zoutzuur, maar gebruik een ontkalker op basis van citroenzuur of melkzuur. Dit is niet schadelijk voor je apparaat en ook nog eens beter voor het milieu.

[ad_2]

https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/wonen/artikel/5380692/middelen-om-je-koffiezetapparaat-mee-te-reinigen-en-ontkalken