[ad_1]
Het was een trots moment voor Laura Van Wingen (31), haar broer Thijs (30) en hun vriendin Charlotte Van Belle (26) van vzw Straal. Vlak voor het weekend stelden ze hun allereerste opgelapte boot voor. Vanaf nu is het grote publiek welkom om mee te varen tijdens een proefrit. Begin 2024 komen er nog vaartuigen bij, zodat alle Gentenaars kunnen ‘bootdelen’.
Langs de oevers van de Gentse – en bij uitbreiding Europese – oevers liggen heel wat verwaarloosde plezierjachten. De eigenaars willen of kunnen hun boot niet meer onderhouden, waardoor ze vaak een doorn in het oog vormen. Ze zinken, lekken olie en nemen gegeerde ligplaatsen in.
In plaats van ze naar de afvalberg te verschepen, bedachten Gentenaars Laura, Thijs en Charlotte dat ze de vaartuigen konden opknappen en ter beschikking stellen van het grote publiek. Ze wonnen de wedstrijd Circuit Circulair van Stad Gent, waardoor ze een bootatelier konden oprichten nabij de Wiedauwkaai. Samen met vrijwilligers, specialisten met een passie voor bootrenovatie en leden van de Gentse tak van Brake-Out, dat opleidingen geeft aan jongvolwassenen, gingen ze aan de slag.
Beter dan het origineel
Na maanden van hard werk stelden de opstarters en een deel van de vrijwilligers vrijdag hun eerste opgeknapte boot voor aan de kade rond De Krook. “We hebben een vuile, gele motorkruiser met lekkende en vastgeroeste benzinemotor omgetoverd tot een boot die beter is dan het origineel”, zei Laura trots. De boot kreeg de naam ‘Straalstroom’ omdat ze de vzw in een stroomversnelling brengt, een frisse wind doet waaien in de pleziervaart en verwijst naar circulair ondernemerschap.
De komende maanden kunnen Gentenaars een proefvaart aanvragen via de website. “Zo kunnen ze kennismaken met de boot en kunnen wij peilen naar hun verwachtingen en betalingsbereidheid”, klinkt het. Want vanaf 2024 wil het trio starten met bootdelen. “Dat is zoals autodelen, maar dan met boten”, zegt Thijs.
“We willen de bekommernissen rond een boot wegnemen: de administratie, het onderhoud, de ligplaats, de kosten. ‘Koop een boot, werk je dood’, zeggen ze wel eens. Via bootdelen willen wij al die drempels wegnemen, zoals bij autodelen al het geval is. Zo heeft elke Gentenaar de kans om met een boot te varen.”
Het bootdelen kan beginnen als de vloot van Straal groot genoeg is. Momenteel kijkt de vzw volop uit naar een grotere werkplaats om de productie op te schalen en te groeien tot een sociale onderneming. De volgende vaartuigen – schenkingen van mensen die een waardevolle bestemming zoeken voor hun vaartuig – liggen al klaar. Als kers op de taart zal de vloot dienen als proeftuin voor aandrijvingen op waterstof, een door Vlaio gesteund project voor innovatieve starters.
Boek een proefvaart (1 uur, vier personen) op straal-boot.be