[ad_1]
De zon bleef wat achterwege bij Katuit, het traditionele volksfeest op de laatste donderdag van augustus in Dendermonde, maar dat kon de sfeer niet bederven. Duizenden mensen woonden opnieuw de ommegang met reuzen Mars, Goliath en Indiaan als hoofdrolspelers bij. De stoet kreeg ‘kermis’ als thema.
Al jaar en dag is Katuit de afsluiter van de zomerkermis in Dendermonde. De reuzenommegang keerde deze keer terug naar de kermis van weleer. “We zorgden voor een feelgoodeditie”, zegt regisseur Patrick Segers. “Met heel wat vrolijke, uitbundige en kleurrijke taferelen die een link hebben met onze stad. We schonken aandacht aan het volkse leven anno 1900, maar ook vergeten stukjes stadsgeschiedenis en de spotnamen kwamen aan bod.”
De stoet opende plechtig met gouden koetsen. “Daarop een sterk staaltje girlpower”, zegt Segers. “Drie vrouwen werden voor het project Op reuzenschouders van Sarina Mannaert in de klederdracht van onze reuzen gestoken. Ze toonden zich nog een keer aan het grote publiek.” (Lees verder onder de foto)
Jongleurs, vuurspuwers, goochelaars, clowns, steltlopers en acrobaten… ze liepen allemaal mee in de Katuit. “Een exotische waarzegster probeerde de toekomst te voorspellen. Vroeger was een luchtballon die werd opgelaten een van de hoogtepunten van de kermis”, zegt de regisseur. “Terwijl er in de wijk ’t Vestjen eerder een Venetiaans feest met honderden lampions werd georganiseerd.” (Lees verder onder de foto)
De kopvleeswagen werd voor het eerst bemand door Bart Batselier van de slagerij in Sint-Gillis. Hij versneed 200 kilogram van de Dendermondse specialiteit om uit te delen aan de toeschouwers in de straten en op de tribune. Dendermondenaars worden knaptanden, makeleters, maar ook kopvleesfretters genoemd. (Lees verder onder de foto)
Het voorprogramma voor de mensen op de tribune was deze keer niet van internationale, maar van plaatselijke makelij. Het publiek werd getrakteerd op een muzikale en visuele reis rond de wereld. Die werd gebracht door Shamodo-it, Honky Tonk Jazzband, Moving Baasrode, Drumband Kreaboem en de Ambi Brothers.
Toen Ons banier weerklonk op de Grote Markt, gespeeld door de tachtigkoppige Beiaardharmonie, en Mars, Goliath en Indiaan voor de menigte dansten, werd het plein gek. Voor daarna lagen er maar liefst 9.377 vuurpijlen klaar om afgeschoten te worden.