Marjolein Moorman ziet af van lijsttrekkerschap GroenLinks-PvdA

[ad_1]

De Amsterdamse PvdA-wethouder Marjolein Moorman noemt Frans Timmermans een “geweldige kandidaat” voor het lijsttrekkerschap van de gezamenlijke fractie van GroenLinks-PvdA. Zelf dacht Moorman er ook over na om lijsttrekker te worden, maar nu zegt ze dat ze zich toch niet kandidaat stelt. “Frans doet een stap naar voren en ik heb besloten hem te steunen.”

Verder stelt Moorman dat het haar “vurige wens” is “dat we ons nu verenigen en zorgen voor een fantastische verkiezingsuitslag”. Ook heeft ze geen andere plannen in Den Haag. “Ik blijf mij in Amsterdam met hart en ziel inzetten voor een sociale en groene toekomst.”

Uit haar verklaring blijkt dat de Amsterdamse wethouder veel steun kreeg om toch voor het lijsttrekkerschap te gaan, en dat ze daar serieus over nadacht. “Het was fijn te merken dat mijn gezin mij volledig steunt, welke keuze ik ook maak. Ook krijg ik steun van heel veel anderen vanuit het hele land en dat voelt goed. Ik kon mij voorstellen dat ik het zou doen”, aldus Moorman. “Tegelijk mag ik nu al namens veel kiezers fantastisch en belangrijk werk doen in Amsterdam en dat doe ik met plezier en met trots.”

Verkiezingen

De naam van de PvdA’er wordt de afgelopen tijd vaak genoemd als mogelijke leider van de lijstcombinatie GroenLinks-PvdA bij de komende verkiezingen. De PvdA werd vorig jaar in Amsterdam de grootste partij bij de gemeenteraadsverkiezingen en ging van 5 naar 9 zetels. Er werd gesproken van het ‘Marjolein Moorman-effect’, omdat de winst met name kwam door de populariteit van de partijleider: Moorman kreeg bijna 43.000 stemmen, de meeste van alle kandidaten in Nederland. Ze staat bekend om haar strijd tegen kansenongelijkheid.

Eerder donderdag werd bekend dat Europees Commissaris Timmermans zich als eerste heeft gemeld als kandidaat voor het lijsttrekkerschap van de twee partijen die met één lijst aan de Tweede Kamerverkiezingen in november meedoen. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam, die ook vaak genoemd werd als mogelijke kandidaat, steunt de kandidatuur van Timmermans en stelt zich ook niet kandidaat als lijsttrekker.

Vanaf 4 augustus kunnen leden van beide partijen solliciteren als lijsttrekker, waarna de leden mogen stemmen op hun favoriete kandidaat. Op 22 augustus moet bekend zijn wie de nieuwe lijsttrekker wordt.

Lees ook:

Prominenten GroenLinks en PvdA blij met kandidatuur Frans Timmermans: ‘Ga ervan uit dat hij vier jaar blijft’

Door: Vick ten Wolde[ad_2]

https://wnl.tv/2023/07/20/marjolein-moorman-ziet-af-van-lijsttrekkerschap-groenlinks-pvda-ik-steun-timmermans/