Marit Janssens maakt indruk op WK U19 in Parijs maar grijpt op 18de verjaardag wel naast medailles: “Met meer frisheid zat er meer in dan zesde plaats” (Oostende)

[ad_1]

Roeien

Coach Jeroen Neus is ervan overtuigd dat Marit Janssens nog heel wat moois te wachten staat in het roeien.© if

De negen aanwezige Vlamingen presteerden vorige week allemaal uitstekend op het WK U19 op de olympische baan in Parijs, maar dé uitblinker was toch Marit Janssens (KRSN Oostende), die er als enige in slaagde om door te stoten tot de A-finale. Daarin moest ze door een gebrek aan frisheid wel genoegen nemen met de zesde plaats.

Marit Janssens finishte in haar eerste WK-finale amper drie seconden na de Duitse Jula Stoeber, die nipt naast een medaille greep. De poulain van coach Jeroen Neus was in de eerste twee races nochtans sneller dan de Duitse kampioene. De Zuid-Afrikaanse Holly Crews was zelfs drie keer trager dan Janssens, maar ook zij graaide met amper 65 honderdsten van een seconde de vijfde plaats uit handen van de Oostendse skiffeuse.

“Bij de start van dit seizoen durfden we niet eens denken aan een WK-deelname, laat staan aan een finaleplaats”, aldus coach Jeroen Neus. “Tijdens dit toernooi groeide het geloof even hard als de conditie waarmee Marit de voorbije maanden van zege naar zege roeide. Zij opende dit WK met winst in de voorwedstrijd en de tweede besttijd op 28 skiffeuses. In de kwartfinales klokte ze de vierde snelste tijd en dat deed ze nog eens fijntjes over in de halve finales. Velen geloofden dat Marit net op haar achttiende verjaardag zich in de medailles zou roeien, maar dat optimisme deelde ik niet. Ze had immers de omstandigheden echt niet mee. Uit vrees voor een aangekondigde storm besloot FISA voor het eerst op een WK de halve finales en de A-finales op dezelfde dag af te werken. Marit gaat in elke race voluit en is daar na 24 uur helemaal van hersteld. Nu kreeg ze amper twee uur recuperatietijd en dat was een totaal nieuw gegeven. Bovendien had Marit in haar halve finale tot de laatste meter moeten knokken om de Hongaarse Luca Padar nog net dat derde finaleticket te ontfutselen. Dat beide roeisters voor dit duel een zware tol betaalden, bleek ook in de B-finale, waarin topfavoriet Padar ook pas als zesde finishte. Desondanks is de conclusie alleen maar positief, want Marit maakte dit seizoen een enorme progressie. Ze zet straks de stap naar hogere studies. Het wordt uitkijken hoe ze studies en topsport kan combineren. Eén ding weet ik zeker: ik kan misschien niet inschatten wat ze op studievlak kan, maar wel dat ze het in het toproeien nog een hele mooie weg kan afleggen.”

Persoonlijk record verpulverd

Marit Janssens sloot zich naadloos aan bij de evaluatie van haar coach. “Natuurlijk zat er een vierde plaats in, maar bij de start van de A-finale had ik snel door dat ik nog niet hersteld was van die zware halve finale. Ik denk dat bij een normaal WK-programma ik wel voor een vierde plaats had geknokt. Door dat gebrek aan frisheid reageerde ik ook technisch niet alert op enkele onvoorspelbare windstoten, waardoor ik uit ritme geraakte en pas zesde werd. Ik wil echter niet lang stilstaan bij die pech. Ik kegelde de Hongaarse Padar, de regerende vice-Europese kampioene, uit de A-finale en verbeterde mijn besttijd met meer dan dertien seconden. Met 7’44” kom ik in de buurt van de nationale senioreskampioene Mazarine Guilbert. Dat belooft dus voor de komende seizoenen.”

In haar toekomstplannen valt het toproeien niet weg te denken. “Ik kies voor de Gentse Universiteit en de richting Taal en Letterkunde”, aldus nog Janssens. “Het statuut van topsporter kan me de faciliteiten geven die het mogelijk maken om verder op dit niveau te roeien. Het zal wel heel wat aan timemanagement vergen, maar zowel mijn ouders als ikzelf willen er voluit voor gaan.”

[ad_2]

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230807_93362538