Marengoproces vertraagd door ‘complexiteit’

[ad_1]

Het Marengoproces loopt vertraging op. De uitspraakdatum stond vooralsnog gepland voor 20 oktober, maar de rechtbank gaat ervan uit dat die datum niet haalbaar is “gelet op de complexiteit”. Een nieuwe uitspraakdatum is nog niet bekend, meldt de rechtbank.

“De rechtbank heeft de procesdeelnemers laten weten dat gelet op de complexiteit van de beraadslaging in de verschillende zaken er op dit moment van uit wordt gegaan dat 20 oktober 2023 als vonnisdatum niet haalbaar is”, staat in een toelichting van de rechtbank. “De rechtbank zal het laten weten zodra zij inzicht denkt te hebben in een nieuwe vonnisdatum.”

Recent kwam hoofdverdachte Ridouan Taghi zonder advocaat te zitten, nadat Inez Weski in april was gearresteerd en de verdediging noodgedwongen neerlegde. Ze wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie die zich bezighoudt met internationale drugshandel en witwassen en het schenden van geheimen. Ze zou informatie van Taghi vanuit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught met zijn contacten in de buitenwereld hebben gedeeld. Na een voorarrest van ongeveer anderhalve maand, is Weski nu weer op vrije voeten.

Drie nieuwe advocaten

Inmiddels hebben drie nieuwe advocaten zich gemeld om Taghi juridische bijstand te verlenen, maar zij zullen het omvangrijke strafdossier nog moeten bestuderen. Het liquidatieproces is momenteel in de laatste fase. Tegen Taghi en vijf medeverdachten is een levenslange gevangenisstraf geëist.

Een week nadat in maart 2018 naar buiten was gekomen dat Nabil B. zich als kroongetuige had gemeld, werd zijn broer doodgeschoten. In 2019 werd zijn advocaat Derk Wiersum doodgeschoten en in juli 2021 vertrouwenspersoon Peter R. de Vries. Deze moorden maken officieel geen deel uit van Marengo, maar worden wel als onlosmakelijk onderdeel van het proces gezien.

22 september

De Marengo-zitting aanstaande donderdag, waarin de kroongetuige de kans krijgt voor zijn laatste woord, is opnieuw vooruitgeschoven, naar 22 september. Half maart werd duidelijk dat de advocaten van B. hem niet langer bijstaan en voor zover bekend zijn nog geen nieuwe raadslieden gevonden. Vrijdag komen de zaken van alle verdachten aan bod. Dan zal waarschijnlijk de voortgang besproken worden.

Lees meer:

Ridouan Taghi heeft drie nieuwe advocaten in Marengo-proces

Door: Manon Immerzeel[ad_2]

https://wnl.tv/2023/07/07/marengoproces-vertraagd-door-complexiteit-nieuwe-uitspraakdatum-onbekend/