Marcouch wil meer opsporingsbevoegdheden voor politie

[ad_1]

Burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch vindt het een “zinnige” toevoeging als de politie meer bevoegdheden krijgt in het opsporen van daders van seksuele intimidatie. Het inzetten van het vorderen van bijvoorbeeld camerabeelden vindt hij een goed idee. “Soms heb je dat nodig. Als de wet daar niet in voorziet kan deze toevoeging heel verstandig zijn.”

Het idee voor het uitbreiden van de opsporingsbevoegdheden van de politie komt van VVD-Kamerlid Ingrid Michon. Ze stelt dat de pakkans van daders die zich schuldig maken aan seksuele intimidatie hiermee toeneemt. Bijvoorbeeld door het vorderen van camerabeelden bij een winkelcentrum, of van particulieren. Het gaat ook om online intimidatie. Daarvoor wil ze dat de politie makkelijker een IP-adres kan opvragen.

Opsporingsbevoegdheden van zwaarder misdrijf

“Je wil eigenlijk kijken of de politie de opsporingsbevoegdheden kan krijgen om ervoor te zorgen dat je daders van straatintimidatie kan pakken. Dan wordt het delict als zodanig niet een zwaarder misdrijf, maar de opsporingsbevoegdheden van zwaardere misdrijven plak je erop”, vertelt ze.

Nog een belangrijk punt is volgens de VVD’er dat de omschrijving van de wet niet helemaal kloppend is. Nu verwijst het te veel naar indringend benaderen, maar dat wil ze wijzigen naar intimiderend benaderen “Dan ligt de lat hoger.”

Tekst gaat verder onder tweet.

‘Geen interpretatieprobleem krijgen’

“Ik ben geen jurist, maar bij intimidatie moet je geen interpretatieprobleem krijgen”, vertelt burgemeester Marcouch. Hij zegt dat er vaak aan hem wordt verteld dat jongens meiden proberen te versieren. “Ze zeggen: ‘Misschien moeten we niet alleen voorlichting krijgen over hoe je seks moet hebben, maar ook over hoe je een meisje moet versieren’.”

Hij sluit af: “Het moet sowieso zo opgeschreven worden dat het mogelijk is om te handhaven.”

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?’, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?’ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?’ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app. 

Lees meer:

Minister Yeşilgöz over wet tegen seksuele intimidatie: ‘We zetten de norm en zeggen dat het onacceptabel is’

Door: Manon Immerzeel[ad_2]

https://wnl.tv/2023/05/26/burgemeester-marcouch-wil-meer-opsporingsbevoegdheden-voor-politie-bij-intimidatie-geen-interpretatieprobleem-krijgen/