Man in Marseille omgekomen na geraakt te zijn door rubberkogel

[ad_1]

Archiefbeeld.© EPA-EFE

In Marseille is zaterdag een 27-jarige man overleden, waarschijnlijk doordat hij geraakt is door een rubberkogel van de politie. Het parket onderzoekt wat precies is gebeurd, maar denkt dat hij tijdens rellen op zijn borst is geraakt door de rubberkogel en nadien stierf aan een hartstilstand.

Zaterdag was in Marseille de meest onrustige nacht van de afgelopen week. Net als in de rest van Frankrijk waren er rellen nadat de 17-jarige Nahel was doodgeschoten door de politie.

De politie schoot tijdens de rellen met zogenaamde “flash-balls”, wapens die zijn ontworpen om niet dodelijk te zijn. Normaal penetreren de rubberkogels de huid niet. Toch is er in Frankrijk al langer kritiek op de wapens, omdat mensen door de kogels hun ogen kunnen verliezen en hoofdblessures of ander trauma kunnen oplopen.

Het parket van Marseille heeft een gerechtelijk onderzoek geopend naar het overlijden van de 27-jarige man in de nacht van zaterdag op zondag. Volgens de aanklagers was het onmogelijk vast te stellen of het slachtoffer deelnam aan de rellen en waar hij precies was op het moment dat hij werd geraakt. Wel wijzen de eerste elementen van het onderzoek uit dat de doodsoorzaak waarschijnlijk een harde impact op de borstkas was, veroorzaakt door een “flash-ball”. “Die impact leidde tot een hartstilstand en de dood op korte termijn”, verklaart het parket van Marseille.

[ad_2]

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230704_98285200