Maakt Nederland kans tegen vicewereldkampioen Frankrijk?

[ad_1]

Een gehavend Nederlands Elftal neemt het vanavond onder leiding van bondscoach Ronald Koeman op tegen vicewereldkampioen Frankrijk. De kwalificatiewedstrijd voor het EK 2024 is het eerste duel van Oranje na het WK in Qatar. “Met alle problemen die Koeman nu heeft wordt het in Parijs heel moeilijk”, zegt sportjournalist Toine van Peperstraten.

Oranje wordt geteisterd door personele problemen. Vijf spelers haakten woensdag af met een virusinfectie, die zij volgens De Telegraaf opliepen na het eten van een curry. Onder hen zijn beoogde basisklanten Cody Gakpo en Matthijs de Ligt. Ook ontbreekt sleutelspeler Frenkie de Jong op het middenveld door een blessure. Koeman, die begint aan zijn tweede periode als bondscoach, moet daarom een flinke puzzel leggen.

“Met alle handicaps die Oranje op dit moment heeft, wordt het tegen de vicewereldkampioen heel moeilijk”, zegt Van Peperstraten in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Aan de andere kant: je hebt vanavond ook niet heel veel te verliezen. Nederland zit in een poule met vijf landen, de twee beste gaan naar het EK. Dat zijn normaalgesproken Nederland en Frankrijk.” Ierland, Griekeland en Gibraltar zijn de andere tegenstanders.

‘Lastige start’

Het ontbreken van allerlei spelers biedt ook kansen, zegt Van Peperstraten. “Feyenoord is op dit moment harstikke goed bezig en het zou kunnen dat de twee spelers van die club die zijn opgeroepen, Lutsharel Geertruida en Mats Wieffer, aan de wedstrijd beginnen. Misschien nemen zij die goede flow mee.”

Maar, benadrukt Van Peperstraten: “Je speelt wel tegen Frankrijk. De Fransen kunnen twee elftallen opstellen die allebei met de wereldtop mee kunnen doen. Waarschijnlijk staan er vanavond tien spelers in de basis die ook in de WK-finale speelden, met daarbij een paar echte wereldtoppers.” Frankrijk verloor de WK-finale afgelopen winter tegen Argentinië (3-3) na strafschoppen. “Voor Koeman wordt het een lastige start.”

Tweede periode Koeman

Koeman stond eerder aan het roer bij het Nederlands Elftal tussen 2018 en 2020. In die periode plaatste hij zich met Oranje voor het EK 2021 en bereikte hij de finale van de Nations League, waarin Portugal te sterk bleek. “Koeman heeft het in zijn eerste periode ontzettend goed gedaan”, zegt Van Peperstraten. “Dankzij Koeman en de goede lichting die we hadden, keerde Nederland weer een beetje terug in de wereldtop.”

“Na zijn vertrek is die lijn vooral door Louis van Gaal doorgezet. We zijn op dit moment de nummer van zes van de wereld”, zegt Van Peperstraten. Hij denkt niet dat Koeman het tijdens zijn tweede periode als bondscoach heel anders gaat aanpakken. “Hij valt bijvoorbeeld terug op zijn oude systeem, het Nederlandse systeem, 4-3-3.”

Ook tegen Frankrijk wil Koeman zich niet verstoppen, denkt hij. “Je zou zeggen: speel iets meer verdedigend, laat Frankrijk aan de bal. Maar daar wil Koeman niet aan. Hij wil vasthouden aan zijn systeem.”

Xavi Simons

Van Peperstraten gaat met extra aandacht letten op PSV-aanvaller Xavi Simons, die dit seizoen hoge ogen gooit in de Eredivisie. “Die jongen is nog geen 20 jaar en een potentiële wereldtopper. Maar het is jammer dat zo’n jongen het tegen Frankrijk moet gaan dragen. Je hoopt eigenlijk dat spelers als De Jong en De Ligt erbij waren geweest. Nu zullen de ogen op hem gericht zijn.

Frankrijk en het Nederlands Elftal trappen vanavond om 20.45 uur af.

Lees ook: 

Bedrijf dat illegale goksites promoot krijgt 675.000 euro boete

Door: Peter Visser[ad_2]

https://wnl.tv/2023/03/24/maakt-nederland-kans-tegen-vicewereldkampioen-frankrijk-lastige-start-voor-koeman/