Maak een heerlijke Koreaanse stoof met Chinese kool en kimchi!

[ad_1]

Hugo’s menu bestaat uit drie delen. We beginnen met de Koreaanse stoof, verderop in het artikel vind je de bereidingswijze van de Chinese kool met sesamdressing en de kimchi. Heb je geen tijd om de kimchi op tijd voor te bereiden, dan kun je deze ook kant-en-klaar kopen. 

Koreaanse stoof met tofu en paddenstoelen – jjigae

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 30 minuten

Ingrediënten:

  • 300 gr. sushirijst
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 400 paddenstoelen (bijvoorbeeld shiitake en oesterzwammen)
  • neutrale olie
  • 2 eetlepels gochujang (Koreaanse chilipasta)
  • 750 milliliter paddenstoelenbouillon (van tablet)
  • 400 gr. tofu (stevige of zijden)
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 1 bosui

Bereidingswijze:

Stap 1: Spoel de rijst tot het water helder is. Breng in een pan de rijst met 450 milliliter aan de kook. Doe het deksel op de pan en kook tot het water is verdampt en de rijst gaar is. Of gebruik een rijstkoker.

Stap 2: Pel de ui en de knoflookteentjes, snipper de ui en snijd de knoflookteentjes fijn. Scheur de paddenstoelen in stukken.

Stap 3: Verhit een paar eetlepels olie in een braadpan op hoog vuur. Bak de paddenstoelen circa 5 minuten.

Stap 4: Voeg de ui en knoflook toe en bak nog 1 tot 2 minuten mee. Doe daarna in de pan de gochujang en de bouillon erbij. 

Stap 5: Verdeel de tofu in blokjes of breek zijden tofu voorzichtig en voeg met de sojasaus en sesamolie toe aan de bouillon. Laat 10 minuten zachtjes koken.

Stap 6: Schep het stoofgerecht met de rijst in diepe borden.

Stap 7: Snijd de bosui in dunne ringen en strooi over het gerecht.

Bereidingswijze:

Stap 1: Snijd de kool doormidden, verwijder de nerven en hak de kool in stukken van een paar centimeter.

Stap 2: Verhit een paar eetlepels olie in een wok en bak hierin de kool met een snufje zout een paar minuten tot het is geslonken en lichtbruin kleurt. Doe op een schaal en laat het iets afkoelen terwijl je de dressing maakt.

Stap 3: Meng voor de dressing de mayonaise, tahin, rijstazijn, sesamolie en suiker. Leng aan met 1 of 2 eetlepels water – afhankelijk van de dikte van je tahin – tot je de dressing makkelijk kunt gieten. Proef en breng op smaak met zout.

Stap 4: Maak plakjes van de radijzen en strooi over de kool. Lepel de dressing erover en bestrooi met het sesamzaad.

Bereidingswijze:

Stap 1: Steriliseer de inmaakpot(ten).

Stap 2: Snijd de kool in grove stukken van ongeveer 5 centimeter.

Stap 3: Maak ringen van de bosuien en hak de peen in plakjes. Doe de groenten in een grote kom.

Stap 4: Schil de gember en pel de knoflook. Rasp de gember en knoflook boven de groenten.

Stap 5: Voeg de Koreaanse paprikapoeder, de vissaus en suiker erbij.

Stap 6: Weeg alles en voeg 2 procent zout toe. Trek handschoenen aan en masseer de groenten een paar minuten stevig, tot er vocht vrij komt.

Stap 7: Vul de pot, zorg ervoor dat de pot heel vol is. Duw goed aan, zodat er geen lucht meer tussen zit.

Stap 8: Fermenteer 3 dagen tot 2 weken, liefst net onder kamertemperatuur.

Stap 9: Laat af en toe even ontluchten. Zet de pot daarna in de koelkast om te bewaren en te rijpen.

[ad_2]

https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/eigen-huis-tuin/artikel/5368855/recept-koreaanse-stoof-met-tofu-en-paddestoelen-chinese