Ludo zet tuin open waar hij ‘de Rolls Royce’ onder de druiven kweekt (Schelle)

[ad_1]

Ludo Valgaeren met kleinzoontje Niel in zijn wijngaard.© bar

Schelle

Velt organiseert op 3 en 4 juni de jaarlijkse Ecotuindagen. In Schelle kan je op ontdekking in de tuin van Ludo Valgaeren en Patricia Van Reeth in de Ceulemansstraat. Naast groenten en fruit heeft Ludo er een wijngaard én teelt hij ook de Leopold-druif, ook wel ‘de Rolls Royce’ onder de druiven genoemd.

“Toen we hier dertig jaar geleden kwamen wonen was het een woestenij, met een rij coniferen en gras van een meter hoog”, lacht het koppel. Gaandeweg bouwden ze de langgerekte tuin achter hun woning uit tot een paradijsje met bloemen en planten tussen gezellige zithoekjes, maar ook groenten en fruit én een wijngaard met een negentigtal druivelaars.

De trossen met de grote blauwe bollen van de Leopold-druif.© rr

“De tuin is op z’n mooist in augustus als de grote, blauwe bollen van de Leopold-druif lonken”, zegt Patricia met een knipoog. “ De Leopold-druif staat ook wel gekend als de Rolls Royce onder de druiven. “Ze zijn vooral gekend van de druiven die ze in de winkeltjes in ziekenhuizen verkopen”, voegt Ludo eraan toe.

Met de druiven brouwt Ludo als hobby ook wijnen. Al is dat niet met de Leopold-druiven. “Die zijn daarvoor niet geschikt”, vertelt hij. “Voor de wijnen verbouw ik drie soorten: de blauwe Cabernet Cantor en Pinotin en de witte Johanniter.”

De wijngaard.© rr

Dat doet hij louter als hobby, de wijnen zijn dus niet te koop. Maar wel te proeven tijdens de opentuindagen, geschonken door wijngilde Vinum Cleydalis uit Aartselaar waar hij deel van uitmaakt. “Een twaalftal jaar geleden hadden we zoveel druiven dat ik besloot me eens te wagen aan het wijn maken. Hoewel iedereen, uit beleefdheid, zei dat het lekker was, was het brouwsel niet te drinken. Daarom deden ze mij een lidmaatschap bij de wijngilde cadeau”, lacht Ludo.

Net als voor de rest van de tuin maakt Ludo voor de wijngaard gebruik van (vernieuwende) biologische technieken. “Ik ga verder dan gewoon composteren. Via een langdurig proces, waar meer dan een jaar overgaat, creëer ik compost waarbij bodemschimmels ontstaan die ik kan inzetten voor het bestrijden van bladschimmels. Voor de wijngaard maak ik een aftreksel om te sproeien. De soorten die ik verbouw, hebben sowieso ook al een zekere schimmelresistentie. Daarnaast zet ik in de serre bijvoorbeeld ook de sluipwesp in om de witte vlieg te bestrijden.”

Ludo en Patricia genieten met kleinzoontje Niel in hun apertiefhoekje aan de amfibieënpoel.© bar

Dagelijks is hij wel in zijn tuin bezig. “Jaarlijks probeer ik ook een deel planten te enten. Intussen heeft toch al een veertigtal mensen in de Rupelstreek Leopold-druiven in zijn tuin.” Vrouwtje Patricia vindt het dan weer leuk om met de vruchten uit de tuin confituren te maken, taarten te bakken en recepten met de ruime variatie aan groenten uit te proberen.

Tijdens de opentuindagen leiden ze je rond en geven ze graag tips aan iedereen die warm loopt voor ecologisch tuinieren. De Wijngilde en Velt zijn er met een standje aanwezig. De tuin vind je in Ceulemansstraat 63, alle praktische info vind je op www.velt.nu.

Bart Roggeman

[ad_2]

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230530_95630448