Limburg boos dat nieuwe toets voor groep 8 samenvalt met carnaval

[ad_1]

De carnavalsverenigingen in Limburg zijn boos op het ministerie van Onderwijs. Kinderen in groep 8 van de basisschool doen volgend jaar voor het eerst een nieuwe afsluitende toets, de doorstroomtoets. Die is in de eerste twee volle weken van februari. Dat valt samen met carnaval en de voorbereidingen daarvoor.

Voorzitter Bart Maes van de Samewirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge (SLV) heeft vrijdag een boze brief geschreven aan onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Volgens Maes heeft het ministerie aan scholen laten weten dat ze “het evenement” moeten verplaatsen.

Maes schreef de brief namens de zeventien oudste en grootste vastelaovesverenigingen in Limburg. Hij stelt daarin: “Beste Minister, carnaval is géén evenement! Carnaval of beter gezegd vastelaovend is dynamisch immaterieel erfgoed; liedjes, verhalen, dialecten, rituelen, gebruiken en tradities.”

Volgens Maes wordt dat erfgoed “van generatie op generatie doorgegeven. Het is de schakel tussen heden, verleden en toekomst. Het is cultuur van nu, geeft een gevoel van verbondenheid met vorige generaties en is tegelijkertijd ook toekomstgericht omdat mensen het willen doorgeven aan volgende generaties. Immaterieel erfgoed is een levende en dynamische vorm van erfgoed, die zich aanpast aan en mee verandert met de tijd.”

‘Het zijn er weer van boven de grote rivieren’

Maes wijst er verder op, dat ook de week voor carnaval traditioneel gevuld is met allerlei activiteiten binnen en buiten de schoolomgeving. “In het bijzonder is de oudste groep basisschoolleerlingen sterk betrokken bij carnaval”, aldus Maes.

Ook voorzitter Ad Koopman van de Brabantse Carnavals Federatie BCF reageerde vrijdag verbaasd. “Ik heb dit nog niet gehoord, maar we hebben over twee weken bestuursvergadering. Dan gaan we er zeker op reageren”, zei hij. “Het is lastig om juist dan toetsen te houden. Het zijn er weer van boven de grote rivieren die zoiets verzinnen. Dat gaat natuurlijk niet.”

Een woordvoerder van onderwijsminister Dennis Wiersma laat weten dat scholen zelf een geschikt moment mogen kiezen voor de eindtoets in de eerste twee weken van februari, en dat scholen aan twee dagdelen genoeg hebben voor het afnemen van de toets. Of dit betekent dat carnaval en de afsluitende toets hand in hand kunnen gaan, wilde de woordvoerder niet zeggen.

Lees ook:

Grenzen aan toerisme op Ameland bereikt? ‘Meer is niet altijd goed’[ad_2]

https://wnl.tv/2023/05/19/limburg-boos-dat-nieuwe-toets-voor-groep-8-samenvalt-met-carnaval/