Liever houd je het droog: zo ga je om met licht urineverlies

[ad_1]

Die haar die ineens uit je kin groeit, je maag die luid door de vergadering heen knort of je ongesteldheid die een week te vroeg begint, natuurlijk nét als je een weekendje Parijs doet. Onze lijven laten zich helaas niet altijd commanderen. En dat is net zo met licht urineverlies. Ontzettend veel vrouwen krijgen ermee te maken – naar schatting zo’n 30 procent – en toch hebben we het er zelden over. “Het wordt gebagatelliseerd”, zegt Eva in haar serie documentaires rondom moederschap, De wereld van Eva. Vriendin en collega Roos Moggré is het met haar eens. “Het is niet iets waarover we praten.”

Jammer, want wat biedt er nou meer troost dan herkenning, er samen om kunnen lachen en tips uitwisselen hoe je ermee om kunt gaan? Dat vindt ook actrice en influencer Carolien Spoor. “Throwback naar twee jaar geleden, toen ik vrij vaak last had van licht urineverlies. Voor alle dames die hetzelfde hebben: I feel you & ik wil dit taboe graag doorbreken”, postte ze op Instagram. In het begeleidende filmpje is te zien hoe ze daar destijds bij het sporten mee te maken kreeg, maar ook dat het nu, twee jaar later, al een stuk beter gaat. 

De reacties op haar post en reel stromen binnen. Het algemene gevoel: herkenbaarheid. “Joining the club”, schrijft een van haar volgers, “Yup, herkenbaar”, reageert een ander. De meeste vrouwen krijgen ermee te maken als ze niezen, hoesten, rennen, dansen of springen. Jumping Jacks worden meerdere keren genoemd. Maar ook heel specifieke situaties kunnen last veroorzaken: “Hakken op een 90’s party zit er ook niet meer in”, staat er in een reactie. En: “Laserschieten… Na ronde 2 moeten afhaken met een natte broek.”

In het filmpje laat ook Carolien zien dat ze het nog steeds niet in álle gevallen drooghoudt. Trampolinespringen blijft een dingetje – en ook daarin is ze niet de enige. Een van haar volgers: “Oh lord, die trampoline is echt funest ja.” “Trampo is rampo”, rijmt er iemand. En presentator Roos Moggré in de documentaire van Eva: “Ik kan dus ook niet meer op de trampoline zonder daarna een schone broek aan te trekken.”

Zorgeloos je dag door

Nou zal je misschien niet dagelijks op een trampoline staan (hoewel dat best aan te raden valt, want: fun! En nog goed voor je conditie ook), maar ook bij niezen, rennen, lachen en allerhande andere dagelijkse bezigheden kan het dus nog weleens misgaan. En daarom tipt Carolien: “En voor die momenten dat het tóch nog even lastig is, helpt TENA Washable Underwear van zacht katoen bij licht urineverlies. We got this!”

Het gaat dan ook om comfortabele, katoenen broekjes die je geheel lekvrij en zorgeloos de dag door helpen – wat die dag je ook brengt. De ingebouwde bescherming tegen licht urineverlies is onzichtbaar en verzekert dat je geen last krijgt van natte plekken of zo’n vervelend klam gevoel. En aan het eind van de dag? Gooi je ‘m gewoon in de wasmachine net als iedere andere onderbroek: milieuvriendelijk en wel zo goed voor je portemonnee. 

Trainen voor controle

Het is natuurlijk superfijn om je zeker te voelen met een wasbaar broekje van TENA, maar het is ook een goed idee om naar een structurele oplossing te zoeken. Daarvoor kun je terecht bij een fysiotherapeut of een bekkenbodemspecialist. En je kunt ook vast zelf aan de slag met het trainen van je bekkenbodemspieren, de spieren die je blaas op z’n plek houden. Daar hebben ze bij TENA een aantal puike tips voor: 

  1. Begin met de oefeningen liggend te doen, dat is in het begin wel zo makkelijk en zo voel je beter om welke spieren het gaat en hoe je ze effectief samenknijpt. Later kun je ze ook staand doen. 

  2. Eerst maar eens ontdekken om welke spieren het precies gaat. Begin bij die rond je anus, en knijp ze samen (alsof je naar een doodenge film zit te kijken). Vervolgens doe je hetzelfde met de spieren rond je vagina (alsof je er iets mee vasthoudt) en die rond je urinebuis (alsof je je plas ophoudt). Houdt de aantrekking steeds twee seconden vast en ontspan dan twee seconden.
  3. Ga dan spelen met de intensiteit, duur en het ritme van de samentrekkingen. Eerst knijp je zo hard als je kunt al je bekkenbodemspieren aan, vijf seconden lang en dan weer vijf seconden rust. Herhaal dit vijf tot tien keer. 
  4. Daarna probeer je de spieren zo lang mogelijk aan te spannen, met gemiddelde kracht. Probeer het in ieder geval een minuut vol te houden, en doe dit steeds aan het eind van een serie krachtige herhalingen. 
  5. Daarna kun je nog een serie snelle herhalingen doen: steeds twee seconden op en twee seconden af, zo krachtig als je kunt. Doe dit ook als je voelt dat je moet hoesten, niezen of lachen. 

Als je het eenmaal staand kan, is dit een prima klusje voor tijdens de afwas of als je staat te wachten op het schoolplein, het station of in de rij. En wil je wat meer begeleiding? Ga dan aan de slag met een bekkenbodemtherapeut, zoals Carolien Spoor ook deed. Voor de meeste volwassen vrouwen worden de eerste negen behandelingen vergoed door de verzekering. Maar hoe je de training ook aanvliegt, je zult zien dat je na een tijdje in de meeste gevallen weer met een gerust hart die trampoline op kan.

Benieuwd naar de TENA Washable Underwear? Je vindt ‘m hier. 

[ad_2]

https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/gezondheid/artikel/5398214/licht-urineverlies-work-out-bekkenbodemspieren-tena-lady