Leuvenaars wagen sprong in rivier: “We willen weer in natuurlijk water kunnen zwemmen” (Leuven)

[ad_1]

Leen Kuijker is tevreden van de actie.© scl

Leuven

Zo’n honderd Leuvenaars sprongen zondagmiddag in het water voor actie ‘The Big Jump’. Dat deden een tiental steden in Vlaanderen, en wereldwijd nog meer, hen na. “We springen voor schonere rivieren”, zegt Leen Kuijker, co-voorzitter van Natuurpunt Leuven. “Onze droom is om tijdens deze warme dagen weer te kunnen plonsen in natuurlijk water.”

De weersverwachtingen waren niet rooskleurig, maar toch kwam een honderdtal Leuvenaars opdagen aan de Dijle aan de Celestijnenlaan. “Het is al even geleden dat we de Big Jump hebben georganiseerd, maar met de warmere zomerdagen vonden we het broodnodig. Daarom is de aandacht voor waterkwaliteit belangrijker dan ooit. We pleiten ook voor meer openbare, natuurlijke zwemplekken.”

Een voor een doken de Leuvenaars het water in. “We wisten niet goed wat te verwachten, maar het is duidelijk een succes”, zegt co-voorzitter Leen Kuijker. “Je ziet hoe hard de mensen nood hebben aan een afkoelingsmoment, maar dat lijkt dat nog niet aan de orde in Leuven. Deze actie is alleszins voor herhaling vatbaar.”

De bezoekers zagen wel een frisse duik zitten.© scl

Onder de zwemmers was ook schepen David Dessers (Groen). “Dit is een belangrijke actie van Natuurpunt, een Leuvense bondgenoot”, zegt Dessers. “Het staat buiten kijf dat de Dijle heel belangrijk is voor Leuven. Bij de overstromingen twee jaar geleden heeft dit gebied ons nog gered van overstromingen. Maar voor we er dagelijks in kunnen zwemmen, moet de waterkwaliteit nog wat omhoog. Daar zijn we volop mee bezig door het rioolwater te scheiden in de stad.”

Mooie boodschap of niet, voor veel bezoekers was het vooral een frisse duik. Zo ook voor Zoë Adriaans. “Eerlijk gezegd hadden we het gewoon een beetje te warm”, lacht ze. “Maar natuurlijk sta ik ook achter de boodschap van schonere rivieren.”

Een speech voor de sprong kon niet ontbreken.© scl

© scl

© scl

[ad_2]

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230709_97042894