Leiden bijzonder hoge temperaturen tot nieuw hitterecord?

[ad_1]

De uitzonderlijk hoge temperaturen in het zuiden van Europa de komende dagen zijn heel bijzonder, zegt Wilfred Janssen, meteoroloog bij Weeronline. Volgens Janssen worden de hoge temperaturen veroorzaakt door hitte uit de Sahara. Deze warme luchtstromen kunnen over zee warm blijven en verder opwarmen zodra ze land bereiken.

Zo wordt het op sommige vakantiebestemmingen zeer heet met maximumtemperaturen van 45 graden of meer, meldde Weeronline. Met name in Spanje, Portugal en Italië wordt het heet, met berekeningen voor Zuid-Spanje die na het weekend uit kunnen komen op 46 of 47 graden. Aan bekende strandgebieden in Portugal is het met maxima van 26 tot 30 graden aangenamer. In Griekenland en Turkije kunnen temperaturen tot 35 graden of meer behaald worden. In de binnenlanden kan dat zelfs 40 graden worden.

Europees hitterecord

De lucht die naar Europa stroomt vanuit Afrika moet al wel heel warm zijn om zulke recordwaarden te bereiken, legt Janssen uit. “Maar als die lucht zijn specifieke warme eigenschappen kan behouden, kan deze op land nog warmer worden. Zo kan de lucht achter bergruggen op Sicilië goed opwarmen, dat helpt bijvoorbeeld mee.”

Op Sicilië leek het Europees hitterecord vorig jaar verbroken, maar omdat het weerstation daar niet goed werkte, werd het record vooralsnog uit de boeken geschrapt, aldus Janssen. “Of het Europees warmterecord later deze week of de komende tijd verbroken wordt, weten we nog niet.”

Gevolgen

Zulke extreme hitte heeft diverse gevolgen, vertelt Janssen. Zo kan er meer water verdampen omdat het zo heet is. Als het dan weinig heeft geregend en er is al een neerslagtekort, kan lokaal de kans op bos- en natuurbranden toenemen. “In delen van Catalonië en elders in Spanje hebben hevige buien voor enige verlichting gezorgd, maar op lange termijn is in Spanje sprake van regionale droogte.” Voor landbouwgewassen en oogsten later in het jaar is het nog te vroeg een voorspelling te doen.

Ook voor mensen zijn hittegolven gevaarlijk en kunnen ze dodelijk zijn, zegt de meteoroloog. “Er sterven meer mensen tijdens de hitte.”

Lees ook:

Drukte op Europese wegen door vakantiegangers

Door: Redactie[ad_2]

https://wnl.tv/2023/07/13/leiden-bijzonder-hoge-temperaturen-in-zuid-europa-tot-nieuw-hitterecord/