[ad_1]
Medewerkers van distributiecentra van Albert Heijn blijven voorlopig staken. Het gevolg: lege schappen in de supermarkt. “De koopkracht van de supermarktmedewerkers is geraakt en moet gecompenseerd worden”, zegt Elfanie Toe Laer, journalist bij het Financieele Dagblad, in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
“In deze markt moet de wens van de werknemer heel serieus genomen worden”, zegt Toe Laer. De supermarktmedewerkers willen meer geld en minder werkdruk. Het is nu een goede tijd om daarvoor op te komen, stelt de journalist op De Dag van de Arbeid.
Zeker gezien de recordwinsten die supermarkten boeken. Er zou dus genoeg financiële ruimte moeten zijn voor loonsverhoging. Tegelijkertijd ontstaat dan de angst voor de gevreesde loonprijsspiraal. Toe Laer snapt dat de frustratie bij de supermarktmedewerkers hoog is, aangezien zij de koopkrachtdaling voelen. “Het is niet alsof zij heel veel verdienen. Zij moeten gecompenseerd worden.”
Gesprek werkgever en werknemer
Volgens Toe Laer moet het gesprek tussen werkgever en werknemer gaan over de vraag welke randvoorwaarden werknemers stellen om meer te willen werken. “Want uit onderzoek blijkt dat mensen veel hechten aan flexibiliteit en zelfstandigheid. Daarnaast moet meer werken ook lonen, wat in veel gevallen niet zo is.” Als mensen dan zelf hun werkweek mogen indelen, denkt Toe Laer dat mensen best bereid zijn extra uren te draaien.
Als het gaat om dat meer werken moet lonen, dan “ligt dat bij de politiek”, zegt VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans. Maar algemene regels opstellen pakt voor het individu niet altijd goed uit. Iedere thuissituatie is immers anders. Daarom moet daar het gesprek dus over gaan, reageert Toe Laer. “De spanning is groot. Op je werk wordt meer van je gevraagd en in de privésituatie. Hoe je die ballen in de lucht kunt houden en daar flexibiliteit in bieden, dat is een van de antwoorden om het werk gedaan te krijgen.”
Kinderopvang
Een van de zorgelijke privésituaties waar zowel Toe Laer als Brekelmans op doelt is de kinderopvang. Die stroomt over en het gratis maken van de kinderopvang is door het kabinet voorlopig uitgesteld. Er moet nog veel onderzoek gedaan worden naar hoe dit in te vullen. Met name qua werknemers. “Er zijn te weinig mensen. Er staan 7000 vacatures open”, vertelt Toe Laer. “Al was die gratis, dan was er toch geen plek.”
Brekelmans vult aan: “Wat ik hoor in sommige regio’s is dat er enorm tekort is bij de kinderopvang. Er hoeft maar één iemand daar weg te vallen en dan zit je meteen met een probleem.” Daarom is de prioriteit om de “personeelsachterstanden in de kinderopvang zo snel mogelijk weg te werken”.
Lees ook:
FNV: stakingen gaan door, praten met Albert Heijn heeft geen nut
Door: Vick ten Wolde
[ad_2]
https://wnl.tv/2023/05/01/lege-schappen-in-de-supermarkt-door-stakingen-de-frustratie-is-hoog/