Leden PvdA en GroenLinks steunen gezamenlijke lijst en programma

[ad_1]

PvdA en GroenLinks gaan samen de Tweede Kamerverkiezingen in. Leden van beide partijen hebben in een referendum hun ruime steun uitgesproken voor een gezamenlijke kandidatenlijst en een gezamenlijk programma. Op een speciale bijeenkomst in Utrecht maakten de referendumcommissie van GroenLinks en het presidium van de PvdA dat bekend.

Bijna 92 procent van de stemmende GroenLinks-stemmen heeft voor gestemd, bij de PvdA was dit een kleine 88 procent. Steun voor de plannen van beide partijtoppen om verder samen op te trekken werd verwacht, maar in de zaal in Utrecht waar leden van beide partijen bijeen waren, werd geschokt en enthousiast gereageerd op de massale voorstem bij zowel PvdA als GroenLinks.

Zorgen

PvdA-voorzitter Esther-Mirjam Sent stond desalniettemin stil bij de tegenstemmers, die ze “betrokken en loyaal” noemde. “Ik zie het als onze taak om jullie zorgen weg te nemen”, zei de partijvoorzitter.

De partijbesturen overleggen de komende dagen met elkaar over hoe de samenwerking georganiseerd gaat worden. Leden van de twee partijen moeten immers stemmen over zowel één kandidatenlijst als één programma. Donderdag wordt hier meer bekend over. Duidelijk is wel dat er een gezamenlijk congres wordt georganiseerd voor de verkiezingen.

Lijsttrekker

De leden zullen ook een lijsttrekker moeten kiezen. Wie de gecombineerde lijst gaat aanvoeren, is voor nu nog onbekend. PvdA-leider Attje Kuiken noch GroenLinks-voorman Jesse Klaver wilde daarop vooruitlopen.

Lees ook:

Organisatie Zwarte Cross neemt verdere maatregelen om wangedrag tegen te gaan

 

Door: Redactie[ad_2]

https://wnl.tv/2023/07/17/leden-pvda-en-groenlinks-steunen-gezamenlijke-lijst-en-programma/