landbouwakkoord moet er in april zijn

[ad_1]

Stikstofminister Christianne van der Wal vindt dat het landbouwakkoord van minister Piet Adema (Landbouw) er in april echt moet zijn. “Ik hoop dat het akkoord in april gesloten wordt, want dat is echt nodig voor de stikstofreductie. We zetten erop in om de stikstofdoelen te vervroegen van 2035 naar 2030. Dus we moeten heel snel beginnen met natuurherstel. Die stikstofkraan moet dicht”, aldus Van der Wal bij het radioprogramma Sven op 1. 

Van der Wal vindt het terecht dat Brussel geen vertrouwen meer heeft in het Nederlandse beleid rondom stikstof. “Brussel vindt het belangrijk dat we het gaan doen, ze zijn het vertrouwen in Nederland kwijt doordat we decennialang niet het goede hebben gedaan. Telkens hebben we uitzonderingen gevraagd en geitenpaadjes gezocht.”

3000 piekbelasters

Er is nog geen definitieve goedkeuring vanuit Brussel, maar de minister is positief over de lopende gesprekken. Die zijn van groot belang voor de nationale invoering van de stikstofmaatregelen. “Ik hoop dat ik in april zowel de piekbelastersregeling als de algemene regeling open kan zetten in april.”

Wie precies de 3000 piekbelasters zijn die in aanmerking komen voor een uitkoopregeling, is nog onduidelijk. Volgens Van der Wal wordt het “modelmatig doorgerekend” dat er ongeveer een groep van 3000 ondernemers wordt bereikt. “Ik wil dit zorgvuldig doen, dus gaat het om een modelmatige aanpak”, legt Van der Wal uit, die geen lijst met 3000 bedrijven wil. “Je zult maar op die lijst staan. Dit zijn bedrijven en gezinnen. Die wil ik niet op een zwarte lijst plaatsen.”

Wat de minister liever ziet gebeuren is dat ondernemers zelf kijken op de website of zij in aanmerking komen voor de regeling en of zij piekbelaster zijn.

Onderzoek ministerie van Financiën

Maar wat levert die stikstofreductie op? Weinig, stelt het ministerie van Financiën in een ambtelijke notitie. ‘Binnen de huidige stikstofregels kan Nederland nooit van het slot’, klinkt het vanuit dat departement. “Zo zwartwit is het niet. Deze scenario’s gaan nu naar het RIVM om gevalideerd te worden”, reageert Van der Wal.

De minister is van mening dat het niet zo is dat je niks kunt doen als stikstof overbelastend is voor de natuur. “Waar het om gaat is dat je het risico op significante verslechtering kunt uitsluiten. Ik vind het goed dat er kritisch wordt meegekeken door Financiën, maar de scenario’s moeten nog gevalideerd worden.”

Lees ook: 

D66-fractievoorzitter Paternotte: ‘Blij dat kabinet duidelijkheid geeft over aanpak stikstofreductie’

Door: Redactie[ad_2]

https://wnl.tv/2023/02/13/stikstofminister-van-der-wal-landbouwakkoord-moet-er-in-april-echt-zijn/